11 aprilie 2021 - 07:14

Tabara: ”Cine merge in concediu in luna iulie nu va face rapita”

Fermierii vor trebui să gestioneze cu maximă eficiență fiecare strop de apă de anul acesta, anunță Președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești”, Valeriu Tabără. Invitat la AGRO TV în emisiunea ”Agricultura la Raport”, fostul ministru le-a dat fermierilor sfaturi pentru culturile agricole, în condițiile extreme de secetă de anul acesta.

Profit de acestă ocazie să le spun fermierilor, acolo unde se poate, chiar dacă precipitațiile acestea mici de 5-10 cm vin, dacă eu am un teren afânat, un teren în care apa nu mi se scurge pe coama brazdei, orice strop de apă în acest an este absolut necesat și trebuie să-l gestionăm. Unul dintre elementele fundamentale în aces sens este modul în care vom efectua lucrările solului.

Valeriu Tabără a mai vorbit și despre problemele cu care se vor comfrunta culturile în acest an, din cauza secetei. Potrivit președintelui ASAS, grâul, deși răsărit, arată ca o plantă îmbătrânită, din cauza lipsei de apă.

”Anul trecut pe vremea aceasta nu aveam răsărit grâul. Acum este răsărit, însă slăbit. Dacă ne uităm la el, arată, la fel ca și rapița, ca o plantă îmbătrânită, trecută printr-un stres. Atenție! Este un an cu totul și cu totul atipic”, a precizat Tabără.

Academicianul a făcut precizări importante despre cultura de rapiță. Potrivit lui Tabără, anul 2020 va fi unul excepțional pentru piața rapiței, cu prețuri mult peste cele din anii precedenți. Acesta atrage atenția însă că mulți fermieri români nu știu să pregătească cultura de rapiță așa cum trebuie.

”Este un an formidabil legat de piața rapiței. Rapița are an de an o piață bună, dar anul acesta s-a anunțat încă din toamnă că poate fi un an excepțional, cu prețuri care să se ducă mult peste cele din anii trecuți. Este posibil să fie printre cele mai mari prețuri, pentru că este o cultură și un produs căutat la nivel internațional.

Însă eu vă spun că nu știm să pregătim terenul pentru rapiță. Eu am scris și le-am spus studenților și o spun cu toată răspunderea. Ea trebuie să aibă apă și eu trebuie, prin sistemul de lucrări, dacă merg în flux continuu cu recoltatul, să-i asigur apa pentru germinare și chiar pentru câteva zile sau săptămâni, până la intrarea în iarnă. Noi nu facem chestiunea asta. Inginerul sau fermierul care face concediu în luna iulie nu va face rapiță”, a subliniat Valeriu Tabără pentru AGRO TV.