Dimitrie Muscă tună și fulgeră! Plângeri penale în stânga și-n dreapta în legătură cu pesta porcină

Cunoscutul fermier arădean Dimitrie Muscă, care gestionează, printre altele, și mai multe ferme de porci cu un efectiv total 50.000 de animale, și-a pierdut răbdarea în legătură pesta porcină africană (PPA) și amenință în stânga și în dreapta cu plângeri penale, informează AGERPRES.

Supărarea lui Dimitrie Muscă vine din cauza comerţului de animale fără documente, care, în opinia sa ar fi cauza principală a răspândirii pestei porcine africane şi le-ar provoca pagube imense marilor ferme de porci, punând în pericol „însăşi existenţa porcilor în România”.

„Constatăm că autorităţile nu fac suficient pentru a combate comerţul ilegal de porci, iar pesta începe din nou să se răspândească în ţară. Aceşti samsari pe care îi vedem cu porcul sau oaia pe toate drumurile trebuie opriţi şi avem în vedere să depunem plângeri penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, care îi vizează pe ei şi pe autorităţile care nu îşi fac treaba. Însăşi existenţa porcilor în România este pusă în pericol, pentru că la noi în ţară se mai produce doar 10% din carnea de porc pe care o consumăm, iar restul vine din importuri. Dacă autorităţile nu iau măsuri mai aspre, suntem doar noi crescătorii care avem datoria să facem ceva”, a tunat Dimitrie Muscă.

La rândul lor, autoritățile recunosc faptul că a explodat comerțul online cu porci, iar cel mai mare risc de răspândire a pestei în acest moment este reprezentat de comerţul ilegal de porci, admițând că îngrijorarea patronilor, care se tem că fermele lor vor fi contaminate sau vor fi puse sub restricţii, este perfect justificată.

Astfel, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, a declarat că deși în județ nu există la momentul de față niciun focar de pestă porcină africană, îngrijorările vin în contextul în care în judeţul vecin Timiş au fost confirmate mai multe focare de pestă porcină africană, inclusiv la două mari ferme, urmând să fie ucise preventiv zeci de mii de animale.

„În judeţul Arad nu avem la momentul acesta niciun focar de pestă porcină africană confirmat, dar în opinia noastră este vorba doar de timp, având în vedere contextul, până ne vom confrunta din nou cu această boală. A explodat şi comerţul online cu porci şi carne de la animale provenite din gospodării. Cea mai mare problemă este circulaţia animalelor fără documente, iar pentru transportul animalelor între judeţe este nevoie de avizul din ambele judeţe, de plecare şi de sosire a animalelor. Deci comerţul de porci vii şi carne de porc provenită din sacrificări ilegale reprezintă principalul pericol pentru transmiterea virusului pestei porcine africane. Considerăm că mistreţii nu mai sunt pericolul principal, pentru că numărul lor a scăzut semnificativ”, a declarat, marți, pentru AGERPRES, Marcel Roşu.

Șeful DSVSA Arad spune că se așteaptă ca supărarea legată de pesta porcină africană să îi determine pe patronii marilor crescătorii de porci să înceapă să facă plângeri penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, inclusiv la adresa autorităților.

„Când se constatau focare de pestă porcină africană în exploataţii în care s-au adus animale fără documente sau din care s-au vândut animale fără documente, cea mai mare sancţiune o reprezenta o amendă, respectiv neacordarea despăgubirilor pentru animalele neînregistrate. Acum lucrurile se schimbă. Având în vedere pierderile din industria cărnii de porc, care pot pune în pericol siguranţa alimentară a ţării, proprietarii marilor ferme ameninţă cu dosare penale pe toată lumea, inclusiv pe noi. Acolo unde se vor constata focare de pestă porcină africană şi se va dovedi că animalele au fost cumpărate/vândute fără documente, probabil se vor îndrepta împotriva lor şi vor face plângeri penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Un focar poate, pe raza de 10 kilometri, să introducă în restricţii ferme comerciale mari, aducând pierderi economice imense”, a spus Roșu.

În legătură cu acuzațiile fermierilor că autoritățile nu ar face suficiente verificări pentru prinderea celor în ilegalitate, șeful DSVSA Arad a explicat că numărul echipelor de control depinde şi de numărul poliţiştilor alocaţi, pentru că este vorba de controale comune.

„Facem tot posibilul să fim prezenţi cât mai mult pe teren pentru a depista transporturile ilegale de animale. În paralel, testăm cât de mult putem animalele moarte, atât în ferme, cât şi în gospodăriile populaţiei, pentru a depista cât de repede se poate virusul şi a preveni astfel răspândirea”, a mai spus Marcel Roşu.

Acesta a lansat un apel şi către populaţie, pentru a anunţa medicul veterinar în cazul oricăror simptome apărute la animalele din gospodării ce ridică suspiciuni de îmbolnăvire. 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Cui să facă plângere penală? Medicului veterinar care este ținut în brațe de șefi deși nu-și face datoria? Aveți exemplu clar de mod de a gândi la ei, să îl anunțați pe medicul veterinar să vină cu poliția probabil cu mașina politiei că are girofar. În Basarabia este un medic veterinar în fiecare comună, acolo locuiește nu ca la noi și nu au focare de pesta.Bine că le-a mărit Oros leafa la 10.000 lei/lună, că era și el veterinar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole