Dezastru în apicultură! Cea mai slabă producție de miere din ultimii 30 de ani

Situație grea în apicultura din județul Hunedoara și nu numai! Potrivit Asociației Crescătorilor de Albine (ACA) Hunedoara, producția de miere de anul acesta este cea mai redusă din ultimii 30 de ani. Principalii factori care au dus la această situație dramatică sunt vremea nefavorabilă și schimbările climatice, arată vicepreședintele ACA Hunedoara pentru Agerpres.

Potrivit lui Tiberiu Iosif Korb, vicepreședinte ACA Hunedoara, culesul la florile de salcâm a fost aproape inexistent, iar atunci când a venit vremea pentru florile de tei sau pentru floarea soarelui familiile de albine au fost foarte slabe. Astfel, multe albine au murit în plină vară din lipsa hranei, dacă nu au fost supravegheate suficient de atent.

“Lucrez în domeniul apiculturii de aproape 30 – 40 de ani şi pot spune că un an atât de prost din punct de vedere al recoltelor nu am mai întâlnit. În plină vară, foarte mulţi apicultori au găsit familiile de albine moarte de foame, dacă nu au trecut pe la stupi o perioadă de timp. Tot anul a fost slab. (…) Familiile de albine au slăbit foarte mult, iar la tei şi floarea soarelui nu a mai avut cine să culeagă nectarul”, a precizat Korb într-un interviu acordat Agerpres.

Apicultorul spune că producția slabă de anul acesta reprezintă un semnal de alarmă în privința schimbărilor climatice, care nu mai pot fi ignorate.

”Este foarte clar că s-a schimbat clima. Pentru secreţia de nectar o floare are nevoie, în principal, de o temperatură adecvată, umiditate, presiune atmosferică. Dacă nu sunt îndeplinite aceste condiţii, florile nu secretă nectar”, spune Iosif Korb, care mai atrage atenția că anii următori ar putea să semene cu acesta.

Astfel, din perspectiva apicultorului, statul trebuie să intervină cu un sprijin consistent pentru sectorul apicol, astfel încât să poată fi refăcute familiile de albine. Ajutorul de minimis de 25 lei/familia de albine acordat anul acesta nu este suficient pentru a acoperi pagubele suferite de crescătorii de albine, susține reprezentantul ACA Hunedoara.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole