Ioan Fetea (ACA): Productia de miere din acest an va fi compromisa

Producţia de miere va fi compromisă în acest an, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, şi în mod sigur va fi mai redusă cu 15-20% faţă de anul trecut, însă preţul mierii nu va creşte, susţine preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

„Anul apicol este unui ciudat. Rapiţa nu a răsărit din cauza secetei din toamna şi iarna acestui an şi, unde a răsărit, s-a ofilit în timpul înfloritului. În unele zone s-a făcut foarte puţină miere la rapiţă, producţia nu s-a realizat nici în proporţie de 30-35%, undeva la 2-3 kg pe familia de albine, cantitate pe care nici nu merită să o extragi. La salcâm este cam acelaşi lucru. În zona de vest, la Valea lui Mihai, unde este un bazin melifer foarte mare, 70% a fost îngheţat. La fel la Caracal şi la Vâlcea, iar unde au fost puţine flori nu au secretat. În aceste condiţii, nici aici nu facem mai mult de 30% din producţia anuală. La tei, suprafeţele sunt mici şi mierea nu reprezintă nici 5% din producţia anuală. Nu avem nicio perspectivă, numai dacă ne salvează floarea soarelui, altfel producţia din acest an va fi compromisă şi estimez la această dată că va fi cu vreo 15-20% mai mică decât anul trecut, care nu a fost un an apicol bun”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele ACA.

În opinia sa, Ministerul Agriculturii ar trebui să acorde un sprijin financiar şi sectorului apicol, nu doar pe zona vegetală, deoarece aceste sectoare „merg mână în mână”, apicultura fiind dependentă 100% de vegetal.

„ACA a făcut o adresă domnului ministru al Agriculturii (Adrian Oros – n. r.) încă din martie a acestui an să ne sprijine cu 3-4 lei pe kilogramul de miere – doar pentru cei care predau miere fiscalizat, nu pentru toată lumea – ca să îi stimulăm cumva, dar nu am primit niciun răspuns de trei luni de zile. Nu înţeleg cum poate să facă ceva pentru apicultură, în condiţiile în care noi depindem sută la sută de sectorul vegetal. Acestea merg mână în mână. Dacă te gândeşti la un sprijin pentru vegetal, trebuie să te gândeşti şi la un sprijin pentru albină. Noi dăm şi acum sirop şi zahăr din punguţă, pentru că nu avem ce face. Nu poţi să laşi albina între perioadele de cules să nu se hrănească. Au venit acum ceva ploi şi vom vedea cum ne va ajuta floarea soarelui. În caz contrar, va fi un an compromis. Anul trecut a fost un an mai bun faţă de 2020, cel puţin până în prezent, dar am primit şi un sprijin de la MADR – 20 lei/familia de albine – şi am putut intra în iernare cu familiile de albine cât de cât pregătite”, a subliniat Ioan Fetea.

În privinţa preţului la miere, preşedintele ACA spune că apicultorii nu îl vor putea creşte, întrucât „ne inundă mierea din Ucraina cu 5-6 lei/kilogram”, iar acest lucru face imposibilă o scumpire a mierii autohtone, mai ale că românii nu sunt mari consumatori de astfel de produse.

- Publicitate -

Pe de altă parte, Fetea s-a declarat nemulţumit de apariţia unui ordin de ministru prin care se reglementează acreditarea stupinelor de elită şi a celor de multiplicare, un ordin care a fost făcut în opinia sa „aşa, pe picior, la miezul nopţii”, fără consultarea asociaţiilor din sectorul apicol.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole