17 octombrie 2021 - 13:32

DEZASTRU pentru fermieri! Banii pentru despăgubiri NU EXISTĂ în buget

Fără bani pentru despăgubiri?! Proiectul de Lege a bugetului de stat pentru anul 2021 a fost, în sfârșit, publicat. Din păcate însă, veștile pentru fermierii români nu sunt deloc îmbucurătoare. Deși în forma lansată în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale beneficiază de o creștere cu aproximativ 10% față de anul trecut, această creștere se datorează în mare parte cheltuielilor mai mari pe care MADR va trebui să le realizeze pentru cofinanțarea fondurilor europene.

În privința despăgubirilor pentru culturile de primăvară afectate de secetă, veștile pentru fermierii care așteptau acești bani sunt dezastruoase. Suma care ar fi fost necesară pentru plata acestor despăgubiri nu se regăsește nicăieri în buget. În tabelul publicat pe site-ul MFP, se precizează că suma plătită pentru despăgubirile la culturile de toamnă în 2020 a fost de 930 milioane lei, în timp ce suma propusă pentru 2021 este de doar un milion de lei. Asta înseamnă, practic, o tăiere de 99,89% a sumei de bani alocată pentru despăgubirea fermierilor.

Informația vine ca un șoc pentru fermierii din județele grav afectate de secetă, mai ales ținând cont de faptul că oficialii de la Ministerul Agriculturii au dat asigurări în repetate rânduri că aceste despăgubiri vor fi plătite anul acesta. Unii agricultori își puneau multe speranțe în plata acestor sume, fiind practic singura lor șansă de a-și salva afacerile.

Cauza nu este, însă, una total pierdută. Actuala formă a bugetului urmează să fie analizată și dezbătută în Parlamentul României și poate suferi unele modificări. În această privință, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu, a precizat pentru AGRO TV că în cazul în care sumele necesare pentru despăgubirile la culturile de primăvară nu sunt incluse în buget, va depune, alături de colegii săi, un amendament prin care să se asigure că fermierii vor primi acești bani.

”La nivelul Comisiei, s-a ridicat problema, iar în calitate de președinte le-am cerut opinia tuturor colegilor din Comisie, ca în cazul în care Ministerul Agriculturii nu va prevedea sumele necesare în bugetul de stat pentru anul 2021 pentru plata acelor despăgubiri – este vorba de aproximativ un miliard de lei – noi, toți parlamentarii din toate grupurile politice, vom depune un amendament, inclusiv cu colegii senatori, la legea bugetului de stat, astfel încât aceste sume să le fie alocate fermierilor.

Nu cred că își va permite niciun Guvern sau colegii din Parlament să nu voteze un astfel de amendament, pentru că ar fi dezastruos pentru fermieri. (…) Vom găsi pârghiile legale necesare ca un astfel de amendament să treacă și ne vom asigura că fermierii primesc despăgubirile. (…) Toți colegii din toate partidele politice au fost de acord”, a subliniat Adrian Chesnoiu pentru AGRO TV, în urmă cu câteva zile.