Chesnoiu îi forțează mâna lui Oros! ”Ne vom asigura că fermierii primesc despăgubiri”

Despăgubirile pentru culturile de primăvară afectate de secetă reprezintă un subiect din ce în ce mai fierbinte în agricultura românească. Deși oficialii de la Ministerul Agriculturii au oferit numeroase garanții că aceste sume vor fi plătite, tot mai mulți fermieri își pierd speranța că vor vedea acești bani. Indiferent dacă banii vor fi sau nu prinși în legea bugetului, salvarea fermierilor ar putea veni de la Comisia de Agricultură din Camera Deputaților. Noul președinte al acesteia, Adrian Chesnoiu, a făcut câteva precizări importante despre acest subiect în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” cu Ovidiu Ghinea.

”Discuțiile în Comisie au pornit de la declarațiile publice ale factorilor de conducere din cadrul Ministerului Agriculturii, pentru că noi am văzut în perioada premergătoare alegerilor foarte multe declarații cu privire la acordarea acestui sprijin. Inclusiv la audierea domnului ministru în Comisia de Agricultură, dânsul s-a exprimat foarte clar că va emite o Ordonanță de Urgență în vederea acordării despăgubirilor la culturile de primăvară, argumentând la momentul respectiv că nu este corect față de fermierii care au înființat culturi în primăvară să fie defavorizați în dauna celor care au primit deja despăgubiri pentru culturile de toamnă”, a precizat Chesnoiu.

Fostul șef AFIR a venit și cu o propunere care a fost agreată de toți colegii din Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, astfel că în cazul în care sumele necesare pentru despăgubiri nu sunt prinse în buget, parlamentarii vor depune un amendament prin care să le includă.

”La nivelul Comisiei, s-a ridicat problema, iar în calitate de președinte le-am cerut opinia tuturor colegilor din Comisie, ca în cazul în care Ministerul Agriculturii nu va prevedea sumele necesare în bugetul de stat pentru anul 2021 pentru plata acelor despăgubiri – este vorba de aproximativ un miliard de lei – noi, toți parlamentarii din toate grupurile politice, vom depune un amendament, inclusiv cu colegii senatori, la legea bugetului de stat, astfel încât aceste sume să le fie alocate fermierilor.

Am făcut o solicitare către Ministerul Agriculturii să ne comunice dacă Ordonanța va fi dată până la aprobarea legii bugetului, astfel încât să evităm supralegiferarea. Neavând bugetul prezentat până acum, nu putem să ne exprimăm dacă sunt acești bani prinși sau nu, dar ce pot să le garantez fermierilor este că alături de colegii din Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, în cazul în care nu se dă ordonanța, noi depunem amendament la legea bugetului. Nu cred că își va permite niciun Guvern sau colegii din Parlament să nu voteze un astfel de amendament, pentru că ar fi dezastruos pentru fermieri. (…) Vom găsi pârghiile legale necesare ca un astfel de amendament să treacă și ne vom asigura că fermierii primesc despăgubirile. (…) Toți colegii din toate partidele politice au fost de acord”, a explicat Adrian Chesnoiu pentru AGRO TV.

În completare, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nicu Vasile, a precizat că a ministrul Adrian Oros le-a promis celor din mediul asociativ că sumele necesare vor fi incluse în legea bugetului, atât pentru culturile de primăvară, cât și pentru cele de toamnă.

- Publicitate -

”LAPAR-ul chiar a făcut o adresă către Ministerul Agriculturii prin care a solicitat ca această sumă să fie trecută în legea bugetului de stat, să nu fie ca și amendament. Domnul ministru a dat garanția că sumele vor fi trecute în buget, atât pentru culturile de primăvară, cât și restul de 11% pentru culturile de toamnă”, a adăugat Nicu Vasile.

Reamintim că, potrivit declarațiilor oferite de ministrului agriculturii Adrian Oros în premieră pentru AGRO TV, sumele necesare pentru despăgubirile la culturile de primăvară ar urma să se ridice cam la aceeași valoare cu cele de la culturile de toamnă – aproximativ 200 euro/hectar.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole