21 iunie 2021 - 23:03

DEZASTRU AGRICOL! Primul judet calamitat de seceta in proportie de 100%

Seceta a făcut pagube pe aproape întreg teritoriul României, începând cu toamna anului trecut, iar unii fermieri au ajuns într-o situație disperată. Dacă ajutoarele de la stat nu vin cât de curând, mulți se vor vedea nevoiți să-și abandoneze afacerile, pentru că nu mai au cu ce să le susțină. În unele județe, situația este de-a dreptul dramatică. Este cazul județului Galați, unde autoritățile fac demersuri să declare întregul județ zonă calamitată de seceta pedologică extremă, potrivit presei locale

Lipsa precipitațiilor de pe teritoriul județului a făcut ca întreaga suprafață agricolă să fie calamitată în proporție de 90 până la 100 la sută, arată datele prezentate de Direcția Agricolă Județeană către Prefectura Galați. Astfel, după o iarnă fără precipitații, seceta s-a prelungit și în următoarele luni, iar luna iulie a fost una dezastroasă. În această lună, media cantităților de precipitații din județ a fost una infimă, de 17,16 litri/metru pătrat. Potrivit datelor oficiale, în primul trimestru al acestui an, media înregistrată de județul Galați a fost cu 106,64 litri/metru pătrat mai mică decât media multianuală.

”La parametrul rezervă de apă în sol, orizonul 0 – 100 cm, încadrarea ANM pentru judeţul nostru conduce la un deficit de apă în sol de aproximativ 2.000 mc/ha, respectiv peste 200 l/mp, imposibil de remediat cu mijloacele pe care le au agricultorii la dispoziţie”, se precizează în raportul DAJ Galaţi.

Datele mai relevă un raport sumbru al pagubelor la culturile principale (porumb, floarea soarelui, lucernă, legume de câmp): suprafața calamitată în județul Galați însumează aproximativ 183.000 hectare, din cele aproximativ 288.000 de hectare, cât este totalul de teren agricol al județului.

Prefectul județului Galați, Gabriel Avrămescu, a subliniat că a fost în câmp, alături de fermieri, a constatat dezastrul și a trimis o solicitare către șeful MADR pentru ca întregul județ să fie declarat calamitat: ”Am avut o întâlnire cu fermierii, dar am fost şi eu personal în judeţ, iar situaţia este dezastruoasă. Am solicitat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ca judeţul Galaţi să fie declarat judeţ calamitat”, a precizat prefectul județului Galați.