22 ianuarie 2022 - 14:24

Alianta agricultorilor cere autoritatilor plata despagubirilor pentru seceta pana la 20 august

Alianta pentru Agricultura si Cooperare solicita plata despagubirilor pentru seceta pedologica severa in perioada 5-20 august. Prin intermediul unei scrisori deschise, reprezentanții agriculturii solicită ca în următoarea ședință de Guvern să se dispună rectificarea bugetară și OUG pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli afectați de seceta pedologică.

Astfel încât fermierii să poată încasa sumele până la 20 august 2020 conform discuțiilor avute în cadrul întâlnirii de la Guvern, din 2 iulie 2020. Redăm mai jos textul integral al scrisorii deschise.

„SCRISOARE DESCHISĂ
Domnului Premier Ludovic ORBAN,
Domnului Ministru Adrian OROS,
Domnului Ministru Vasile CÎȚU,

11 august 2020

ALIANȚA PENTRU AGRICULTURĂ ȘI COOPERARE SOLICITĂ ACORDAREA DESPAGUBIRILOR PENTRU SECETA PEDOLOGICĂ SEVERĂ ÎN PERIOADA 5-20 AUGUST

Fermierii au resimțit din plin impactul negativ al secetei pedologice severe. Aproximativ 90% din fermierii români achită inputurile folosite în obținerea produselor agroalimentare prin valorificarea producției recoltate, iar foarte mulți fermieri nu au avut și nu vor avea ce recolta sau producția obținută este semnificativ diminuată și se vor afla la recoltat în situația neplăcută de a nu putea achita furnizorii de inputuri (pesticide, fertilizanți, combustibili), leasing-uri, salarii, credite, arendă, etc. 

Termenele scadente pentru majoritatea fermierilor au fost la 30 iulie și prin eforturi extraordinare s-au prelungit până la 15 august. Reiterăm gravitatea și amplitudinea situației în care se află producătorii din sectorul agroalimentar și urgența de a obține aceste despagubiri care acoperă doar o mică parte din cheltuielile efectuate cu înființarea și întreținerea culturilor din anul agricol ce este pe cale de a se încheia sau pregătirea terenului pentru anul agricol următor, până pe 20 august 2020, dar fără de care nu se va putea continua activitatea.

Comisia Europeană a dat acceptul pentru acordarea acestor despagubiri pe 30 iulie 2020. Tot ceea ce mai este de făcut pentru acordarea despăgubirilor ține doar de instituțiile statului român.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută declarația publică a domnului Premier Ludovic ORBAN prin care precizează că în cadrul acestei săptămâni se va aproba rectificarea bugetară „pentru că este necesară o majorare a bugetului Ministerului Agriculturii pentru plata despagubirilor către fermierii ale căror ferme au fost afectate de secetă”

Reamintim pe această cale domnului ministru al Finanțelor Publice, Vasile-Florin CÎȚU, discuția constructivă avută cu ocazia întâlnirii din 2 iulie la Guvern, ocazie cu care am primit asigurări că în perioada 5-20 august vor fi încasate de către fermierii afectați de seceta pedologică severă despăgubirile reieșite în urma constatării și evaluării daunelor. 

Stimate Domnule Premier, Stimate Domnule Ministru, vă rugăm să binevoiți, a dispune, în regim de urgență, măsurile legale care se impun pentru ca rectificarea bugetară și OUG pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli afectați de seceta pedologică, să fie aprobată în următoarea ședință de Guvern și încasarea sumelor aferente despăgubirilor pentru seceta severă, să fie efectuată până la 20 august 2020 conform discuțiilor avute în cadrul întâlnirii de la Guvern, din 2 iulie 2020.”