Despăgubirile de secetă, privite cu ochi răi! Adrian Oros: ”Am avut probleme cu unele ambasade”

Presiuni la adresa României privind despăgubirile de secetă! Într-o conferință de presă susținută la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, șeful MADR, Adrian Oros, a precizat că mai multe stat europene s-au împotrivit deciziei României de a acorda despăgubiri fermierilor afectați de secetă.

”Este un subiect care ne preocupă, noi am făcut 3 sau 4 întâlniri aici, am făcut dezbateri și cu băncile, cu fermierii, cu asiguratorii. Sunt alte instituții care reglementează relațiile contractuale între băncii și agenții economici, în ntre bănci și fermieri, între fermieri și traderi. Ministerul Agriculturii nu are cum să intervină în aceste contracte. Noi putem fi doar un mediator și am încercat să facem acest lucru.

Am fost și la Ministerul Finanțelor Publice, ca să nu mai pățească fermierii cum au pățit în alt an, când nu numai că nu au primit despăgubiri, dar cei de la ANAF au verificat situațiile contabile și i-au amendat pe fermieri că nu și-au înregistrat recoltele, recolte care nu existau, pentru că era secetă. Am găsit aici o modalitate de lucru cu cei de la ANAF ca atunci când vor merge să facă verificările, să nu se mai întâmple acest lucru.

Noi am început un dialog mult mai constructiv cu fermierii, ca să avem, cum au toți fermierii din Europa, o strategie de gestionare a riscurilor. Această strategie trebuie să aibă două componente: una legată de o relație normală între fermieri și bănci, iar cealaltă legată de niște fonduri mutuale prin care, la un moment dat, mediul asociativ poate să intervină.

Și în alte țări a fost secetă anul acesta și suntem singura țară care a dat despăgubiri. Chiar am avut probleme și interpelări din partea unor ambasade că am dat despăgubiri și am intervenit oarecum distorsionând piața cerealelor. Am luat decizia care am crezut că e cea mai bună, am despăgubit cât am putut, cât a permis bugetul”, a precizat Adrian Oros în conferința de presă susținută la sediul MADR.

Reamintim că peste 27.800 de fermieri au primit, la nivel național, despăgubirile pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică, suma totală ridicându-se la 849,99 milioane de lei, pentru o suprafață total cultivată de 1,116,860.11 ha.

- Publicitate -

Ajutorul de stat s-a acordat beneficiarilor care au înființat în toamna anului 2019 culturi de: grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz sau rapiță. Sprijinul financiar a fost acordat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, valoarea ajutorului fiind calculată în conformitate cu art. 11 alin.2 din OUG 148/2020.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole