Decizie ISTORICĂ pentru crescătorii de bovine! Plata ANT se modifică

Decizie istorică luată de Ministerul Agriculturii împreună cu reprezentanții crescătorilor de bovine, privind plata Ajutoarelor Naționale Tranzitorii. Într-o ședință la sediul MADR, liderii din sectorul bovin au stabilit împreună cu reprezentanții Ministerului noile condiții pentru plata ANT, dar și cuantumurile pe care le vor primi fermierii anul acesta.

Prezent la discuții, fermierul Nicușor Șerban a venit cu detalii în exclusivitate de la negocieri, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” cu Ovidiu Ghinea. Potrivit fermierului, pentru prima dată după mulți ani de discuții, oficialii au convenit asupra unei soluții prin care banii să ajungă cu precădere la fermierii care chiar cresc animale și produc lapte în momentul de față, nu către cei care aveau animale la data istorică din 2013.

”Lucrurile sunt clare din punct de vedere teoretic. Astăzi este un moment istoric, spune eu, când s-a reușit după niște ani de zile ca banii, mulți, puțini, cât sunt, să se ducă către cei care au animale și produc lapte, nu către cei care la un moment dat, în 2013, aveau animale”, a precizat Nicușor Șerban.

Potrivit liderului asociației Holstein RO, cuantumul ajutorului național tranzitoriu pentru vaca de carne ar urma să fie de 1 euro/cap de animal, în timp ce ajutorul național tranzitoriu pentru crescătorii de vaci de lapte va avea o valoare de 2 lei/tona de lapte livrată. Restul banilor care vor rămâne din ambele scheme vor fi alocați prin niște scheme separate către fermierii care au, într-adevăr, animale reale, folosindu-se ca referință data de 31 ianuarie 2021.

”ANT 8 – schema de ajutor național tranzitoriu pe carne, s-a stabilit de către conducerea Ministerului Agriculturii împreună cu toți reprezentanții crescătorilor de vaci, să meargă într-o formă de 1 euro/cap pe numărul de animale istoric, pentru că așa spune Comisia Europeană și nu am putut să facem altfel; restul banilor care sunt pentru ANT vor merge către o schemă COVID pentru vaca de carne, cu un cuantum între 35 și 40 de euro/cap.

Pentru ANT 7 – schema de ajutor național tranzitoriu pentru lapte, va fi aceeași procedură: 2 lei/tona de lapte să meargă pentru cei care au avut cândva animalele dar astăzi nu mai produc lapte, iar restul banilor vor merge printr-o schemă COVID către cei care dovedesc că au produs și vândut lapte în anul 2020.

Deci ca și date de referință, atât pentru schema de carne, cât și pentru schema de lapte, va fi data de 31 ianuarie 2021. Este adevărat, bani sunt puțin, dar este pentru prima dată după niște ani de zile de discuții, când reușim ca banii, atâția cât sunt, să ajungă la fermierii care într-adevăr cresc animale și produc lapte”, a precizat Nicușor Șerban.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole