20 octombrie 2021 - 00:29

Protecția sturionilor, reglementată printr-un raport al Parlamentului European

Raportul privind Strategia Uniunii Europene pentru Biodiversitate 2030, care include măsurile imediate de conservare și protecție a sturionilor din apele Dunării și Mării Negre, a fost aprobat de Comisia de Pescuit a Parlamentului European, miercuri, 17 martie 2021.

Potrivit precizărilor făcute de eurodeputata S&D, Carmen Avram, acesta reprezintă un pas înainte în salvarea speciilor aflate pe cale de dispariție, așa cum este cazul sturionului în România.

Raportul include propunerile europarlamentarului român privind măsurile imediate de conservare și protecție a sturionilor din apele Dunării și Mării Negre, crearea de zone speciale de protecție pentru aceștia, prelungirea interdicției pescuitului comercial pentru perioade de timp mai mari, crearea unei bănci de gene, dar și măsuri de sprijinire a comunităților pescărești locale, pentru dezvoltarea altor activități conexe pescuitului, astfel încât pescuitul ilegal al sturionilor să fie redus la maximum.

Sturionii, apariții tot mai rare în Dunăre

Populațiile de sturioni din Dunăre s-au redus în ultimii 50 de ani, spun experții Comisiei Europene. Dispariția acestui pește din vechime ar avea consecințe serioase atât asupra sănătății fluviului, cât și asupra comunităților de pescari aferente.

„Apariția tot mai rară a sturionului pe Dunăre reprezintă un avertisment”, susțin specialiștii Executivului de la Bruxelles. Ei spun că este o nevoie imediată de a proteja biodiversitatea Europei concomitent cu mijloacele de subzistență a comunităților locale de pescari. Mai mult, sturionii nu sunt singura specie periclitată, există multe alte specii cu un rol esențial pentru ecosistemele noastre care trebuie să fie protejate fără întârziere.

Șase țări și-au unit eforturile în cadrul proiectului LIFE dedicat sturionilor de Dunăre (Austria, Bulgaria, Germania, România, Serbia, Ucraina). Se urmărește ca toate țările din regiunea Dunării să beneficieze de avantajele create.

Între 30.000-60.000 de indivizi din specia cegă (sturion) urmează să fie puse anual în libertate în cadrul proiectului UE LIFE dedicat repopulării în următorii 4-5 ani.