De ce s-au dus în cap prețurile cerealelor? Adevăratele motive pe care fermierii trebuie să le știe

Dacă anul trecut, cam pe vremea aceasta, prețurile mărfurilor agricole pe bursele internaționale atingeau niveluri record, situația la un an distanță este aproape diametral opusă. Efectul de bumerang s-a simțit puternic în piețele agricole, iar prețurile cerealelor s-au întors la cotele normale, cu care fermierii erau obișnuiți în anii precedenți.

Printre factorii care au influențat această revenire a prețurilor nu se numără doar mult invocatele cereale ucrainene. De fapt, potrivit specialiștilor în domeniu, problema este una mult mai complexă, însă ea putea fi prevăzută încă de anul trecut, iar fermierii ar fi trebuit să profite de valorile record de anul trecut, în loc să mai aștepte.

”Anul trecut am avut un vârf istoric absolut pentru piața noastră, de când se tranzacționează bursier aceste produse, însă o mare parte dintre fermierii români au ratat acea oportunitate, sperând că ciclul de creștere va continua la nesfârșit. Bursa ne arată că aceste cicluri foarte puternice de creștere sunt urmate de cicluri foarte puternice de scădere, în condițiile în care aceste creșteri sunt generate, în principal, de perturbări de aprovizionare. În trecut au fost generate de decizii politice, de secete, acum au fost generate de război și blocarea temporară a exporturilor din Ucraina”, a precizat Gabriel Razi, analist al piețelor de mărfuri agricole, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, la AGRO TV.

De altfel, specialistul avertiza încă din vara anului trecut, tot în direct la AGRO TV, că prețurile cerealelor și oleaginoaselor se vor prăbuși, pentru că fluxurile financiare speculative nu vor putea fi susținute la nesfârșit.

Analistul a explicat, în linii mari, care sunt factorii care au dus la această scădere a prețurilor, subliniind, totuși, că valorile sunt în continuare peste nivelurile normale multianuale.

”Suntem, în continuare, peste nivelurile normale multianuale. Reducerea prețului a fost generată de un cumul de factori. Unu: creșterea dobânzilor începând cu vara anului trecut, dobânzi care au apăsat foarte greu asupra apetitului investițional din partea fondurilor de investiții speculative cu expunere pe piețele agricole în marile burse din lume, și mă gândesc în special la Chicago și Euronext Paris. Doi: implementarea coridorului de export de la Marea Neagră. Trei: recolte bune în multe zone din lume și agresivitate la vânzare, în special din partea Rusiei, pe piața grâului; în afară de asta, a mai fost și Australia, cu recolte record care au apăsat pe anumite piețe, în special cea de rapiță”, a mai precizat Gabriel Razi pentru AGRO TV.

În contextul actual, la prețurile preconizate pentru campania 2023, pragul de rentabilitate va fi foarte sus. Cea mai bună șansă a fermierilor care vor să-și maximizeze câștigurile este să investească în tehnologia de cultură, astfel încât să obțină producții cât mai mari. ”Când ai prețuri mai mici, venitul la hectar poate fi îmbunătățit doar de productivitate, iar productivitatea se obține cu tehnologie”, a mai spus Gabriel Razi.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole