Prețurile de pe bursele de cereale s-ar putea prăbuși anul viitor, în condițiile în care valul inflaționist din prezent nu va mai putea fi susținut la nesfârșit. Astfel fermierii s-ar putea regăsi în situații extrem de dificile, avertizează specialiștii.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu Gabriel Razi, expert în piețele de mărfuri, care a avertizat asupra acestui pericol. Potrivit lui, prețul rapiței ar putea ajunge din nou la valorile din anii trecuți, în condițiile în care costurile de producție sunt mult mai mari decât erau atunci.
”Prețul rapiței a scăzut pe motivație absolut rezonabilă. Erau prețuri mari într-un moment în care Indonezia blocase temporar exporturile de ulei de palmier, iar tot complexul oleaginos explodase. Fără discuție, avea o justificare. Acum s-au relaxat lucrurile, piața ia în preț riscurile pe care le știm cu toții și avem cotația pe care o avem. Nu vreau să vă reamintesc că rapița se tranzacționa în sezoanele trecute undeva la 300-350 euro/tonă. Va veni momentul când veți avea motorină de 9 lei/litru, îngrășăminte de 1.000 euro/tonă, iar rapița va fi la 350 euro/tonă. Se va întâmpla asta, și înseamnă faliment total.
Cu siguranță vin vremuri grele. Scenariul pe care încercam eu să-l schițez este următorul: băncile centrale, în lupta cu inflația, vor mări dobânzile și le vor mări agresiv. Banii se vor retrage fără discuție din piață. Trebuie să aveți în vedere că aceste prețuri pe care le vedem acum pe burse sunt susținute de niște fluxuri financiare puternic speculative. În momentul în care banii vor deveni mai scumpi, aceste fluxuri se vor reduce.
În același timp, veți înființa niște recolte pe un val inflaționist. Veți cumpăra îngrășăminte la 1.000 euro/tonă și veți valorifica recolta 6 luni mai târziu, iar acolo este posibil să apară niște diferențe mari; să înființați recolta pe fluxul acesta inflaționist și să o valorificați pe căderea economică, la prețuri mult mai mici. Acesta este riscul major pe care îl avem în față. Nu știu dacă se va întâmpla în vara anului viitor, în toamnă, însă această chestie cu siguranță se va întâmpla”, a precizat Gabriel Razi pentru AGRO TV.