De ce nu putem cultiva soia modificată genetic? Valeriu Tabără: ”Este un complot împotriva țării noastre”

Uniunea Europeană și, implicit, România, au o abordare bizară legată de culturile modificate genetic. Spre exemplu, fermierii din țara noastră nu au voie să cultive soia modificată genetic, în timp ce țara noastră importă cantități imense de șrot din țări în care acest lucru este permis. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” cu Ovidiu Ghinea, unde președintele președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS), Valeriu Tabără, a făcut câteva precizări importante legate această situație.

”Aceste plante sunt realizate prin cercetări superioare și au un comportament excepțional în ceea ce înseamnă combaterea buruienilor, inclusiv în relația cu mediul. Este inadmisibil, și o spun cu voce tare, să folosim trei-patru tratamente de erbicidare cu erbicide diferite și să nu putem folosi rezistența naturală, ca să putem folosi un singur erbicid care nu lasă rezidii în plantă”, a precizat Valeriu Tabără.

Fostul ministru al agriculturii a subliniat că, în opinia sa, asistăm aproape la un complot împotriva țării noastre, care ar putea fi unul dintre cei mai mari producători de soia din Uniunea Europeană.

”Este o bătălie și eu sper că la nivelul Uniunii Europene se va înțelege. Nu este posibil să mi se permită să mănânc și să nu am dreptul să cultiv. Cea mai afectată țară sub acest aspect este România. Eu am impresia, și îmi asum răspunderea să spun asta, că este aproape un complot împotriva țării noastre care ar putea să producă 2 milioane de tone de soia. Așa cumpărăm soia, pentru că este de neconceput zootehnia fără șrot de soia. 

Din cauza acestui lucru, că trebuie să importăm șrot de soia, zootehnia noastră este la pământ și asta înseamnă dezechilibre extraordinar de mari în siguranța alimentară din România. (…) La soia, măsura aceasta de interzicere la nivelul Uniunii Europene este una absolut artificială, administrativă și politică. Nu are nimic de-a face cu știința”, a mai explicat președintele ASAS.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole