19 octombrie 2021 - 23:36

De ce au voie gospodarii să crească doar 5 porci? Iată explicația

Ordinul 24/2021, publicat recent în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii, a stârnit reacții vehemente din partea micilor fermieri și gospodari români, crescători de porci. Unii dintre ei susțin că măsurile impuse sunt aberante, alții nu înțeleg cum s-a stabilit limita de 5 porci pentru exploatațiile non-comerciale. Concret, Ordinul împarte exploatațiile de suine în două categorii:

  1. Exploatații non-comerciale (gospodăriile țărănești), unde pot fi crescuți pentru consum familial până la 5 porci. Pentru acestea nu se schimbă nimic.
  2. Exploatații comerciale, unde sunt crescuți porci pentru comercializare. Acestea trebuie să îndeplinească norme minime de biosecuritate unde trasabilitatea să poate fi ușor verificată. De asemenea, luarea unor măsuri sanitare veterinare, în cazul apariției unor boli majore, să fie eficientă.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea a încercat să lămurească toate aspectele legate de acest nou Ordin, alături de fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii, actualmente președinte al Comisiei de Agricultură din Senat, George Scarlat. 

”Ordinul nr. 538 pentru stabilirea dimensiunilor și a tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României este un ordin dat de către Ministerul Agriculturii încă din anul 2019, semnat de către domnul ministru Petre Daea, deci nu este de ieri de azi. Ministerul Agriculturii se ocupă cu politici de dezvoltare ale sectorului agricol. Atribuțiile pe sănătate animală revin ANSVSA.

Dimensionarea acestor exploatații a fost făcută de către fostul ministru, Petre Daea, dar nu vreau să spun că a fost eronat făcută. (…) Acest Ordin 538 este astăzi în vigoare. Ordinul Ministerului Agriculturii stă ca bază din punct de vedere legislativ pentru următorul act normativ, un ordin al ANSVSA cu privire la condițiile de biosecuritate care trebuie respectate în aceste exploatații”, a precizat George Scarlat pentru AGRO TV.

Fostul secretar de stat MADR a oferit o explicație pe înțelesul tuturor cu privire la această limită de 5 porci impusă de Ordinul de ministru. Practic, limita de 5 proci pentru exploatațiile de subzistență este impusă de Regulamentul European, fiind valabilă pe tot teritoriul Uniunii Europene, nu doar în România.

”Dimensionarea exploatației de subzistență nu a făcut-o domnul Daea și am preluat-o noi doar de la sine putere. De ce a apărut această limită de 5 porci? De ce nu 3, de ce nu 7? Pentru că din punct de vedere al dimensiunii economice a exploatațiilor, acel Standard Output (SO) din Regulamentul European la care toți facem referire și este biblia în materie de acte normative, se spune clar: maximum 2.000 SO într-o exploatație de subzistență. Altfel spus, 2.000 SO înseamnă 5,3 porci. Nu poți să crești 5 porci și un sfert, așa că s-a rotunjit și a rămas la 5 porci”, a explicat Scarlat

Potrivit senatorului, limita este mai mult decât suficientă pentru a asigura necesarul de carne pentru consum al unei familii, ținând cont de faptul că, în medie, un român mănâncă 38,6 kg de carne de porc pe an.

”România are ca și consum mediu per locuitor 38,6 kg carne de porc. Să spunem că există o familie de 10 persoane, asta înseamnă un consum de 386 kg de carne. Dacă crești 5 porci pe care îi sacrifici la 100 kg, înseamnă 500 kg de carne, deci clar este suficient”, a mai adăugat George Scarlat.

Președintele Comisiei de Agricultură din Senat a vorbit și despre un amendament care a fost adăugat în Ordinul de ministru în cursul zilei de ieri. Acesta face referire la crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița, care trebuie crescute în sistem semi-deschis, și are următorul conținut: ”exploatația de suine din rasele Bazna și Mangalița care comercializează animale este exploatație de creștere de suine cu sistem semi-deschis, înregistrată/autorizată sanitar veterinar, înregistrată în sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor, care îndeplinește prevederile normelor de biosecuritate specifice, deținută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice organizate în condițiile legii, înregistrate și autorizate de oficiul registrului comerțului.”