DAJ-urile au soarta incertă. Ministrul Agriculturii și secretarii de stat se contrazic

Soarta Direcțiilor Agricole Județene (DAJ) este incertă în momentul de față. Dacă în urmă cu o lună, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, spunea că aceste structuri vor dispărea, iar atribuțiile lor vor fi preluate de Camerele Agricole, alți oficiali din cadrul MADR îl contrazic. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, secretarul de stat George Scarlat a subliniat că aceste structuri trebuie să rămână în teritoriu.

”Îmi doresc înființarea Camerelor Agricole și cu siguranță în 2021 se vor face acestea, doar că trebuie să înțeleagă toți și să nu mai hulească atât de mult Direcțiile Agricole Județene, unde sunt oameni profesioniști. Atribuțiile pe care le au acești colegi ai mei sunt numeroase, fie că vorbim de legea 17, de legea 175, de programele tomata și usturoiul sau orice altă schemă de ajutor, programul de minimis la albine, de amenajamentele pastorale – toate acestea se fac de către cei 20-25 de angajați, cât sunt în medie la DAJ-uri.

Clar, o parte din aceste atribuții vor fi preluate de Camerele Agricole, dar cu siguranță aceste DAJ-uri vor exista, pentru că ele fac parte din direcția noastră de inspecție și control a Ministerului Agriculturii și va trebui să avem aceste direcții în teritoriu”, a precizat George Scarlat pentru AGRO TV.

Reamintim că, la începutul lunii octombrie, ministrul Adrian Oros a precizat că, în concepția sa, DAJ-urile vor dispărea odată cu implementarea Camerelor Agricole.

”Eu am spus-o întotdeauna: în momentul în care camerele agricole se vor dezvolta, vor dispărea Direcțiile Agricole. Pentru că Direcțiile Agricole nu există nicăieri în Europa. Toată agricultura din România este o agricultură privată, iar ea este gestionată de 14.600 de angajați ai statului. Sigur, sunt activități care trebuie să rămână ale statului, reglementarea și controlul, dar partea de organizare și promovare trebuie să fie a fermierilor. În concepția mea, Camerele Agricole vor trebui să preia toate atribuțiile pe care le au acum Direcțiile Agricole”, spunea atunci șeful MADR.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole