Daea zice să stăm liniștiți: cerealele din Ucraina sunt de calitate!

În ultima vreme, tot mai multe organizații de fermieri s-au plâns că cerealale din Ucraina, pe lângă faptul că sufocă literalmente piața românească, fiind vândute la preț de dumping, acestea nici nu respectă standardele solicitate producătorilor din Uniunea Europeană.

În acest context, ministrul agriculturii, Petre Daea, a ținut să precizeze că cerealele din Ucraina respectă parametrii de calitate, dovadă fiind cele 8.500 de probe prelevate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) care veghează în permanenţă asupra calităţii produselor care intră pe teritoriul României, informează AGERPRES.

„Am vorbit aseară cu preşedintele Autorităţii Sanitar Veterinare. Spunea că cele 8.500 de probe prelevate din produsele care au intrat în România, toate aceste probe nu au prezentat depăşiri de parametri. Sunt produse destinate consumului uman şi consumului de furaje. Autoritatea urmăreşte zilnic şi face control atât prin prelevare de probe în vamă, cât şi la destinaţie, ştiind unde ajung cerealele sau celelalte furaje”, a declarat vineri, la Iaşi, ministrul Petre Daea.

Șeful MADR a recunoscut însă că actualul conflict militar din Ucraina a creat probleme fermierilor români, întrucât cantităţi mari de cereale au ajuns în România pe culoarul de solidaritate, motiv pentru care a solicitat, alături de miniștrii agriculturii din alte cinci state membre, anumite compensații din partea Comisiei Europene.

„Noi am făcut demersurile necesare. În întâlnirea pe care am avut-o cu comisarul european pe probleme de agricultură am stăruit asupra acestei situaţii. Împreună cu alte state, respectiv Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Bulgaria, am prezentat o informare în Consiliul de Miniştri cu situaţia care există. Am solicitat comisarului să activeze rezerva de criză, astfel încât să ajutăm fermierii pentru a trece peste acest moment dificil. Nu este uşor de realizat. Până la următoarea şedinţă a Consiliului de Miniştri sper să avem un răspuns din partea Comisiei Europene”, a mai spus Petre Daea.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Domn Ministru Daea ,atentie ca va indepartati rău tare de noi fermierii si nu vreau sa fii ca domnul Tabara (un mandat bun iar al doilea slugă de bruxelles-vandut) . Păi cum poti sa ne spui ca cerealele sunt conforme cand ei cultivă și ne trimit noua cereale modificate genetic si tratate cu substanțe interzise în UE.prefer să mă opresc aici cu comentariul, asa un sfat prietenesc schimbați niste directorasi care va mint, asta ca sa nu deveniți dumneavoastra mincinos .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole