”Cutremur” pe piața mondială a grâului

Recoltele înregistrare în țările Uniunii Europene au fost serios afectate din cauza fenomelor climatice și, în consecință, piața mondială a grâului va suferi schimbări majore, așa cum reiese dintr-o analiză Bloomberg.

Pe piața mondială a grâului, lider în domeniu va deveni Rusia. Iar Canada și Australia vor exporta și ele cantități record de grâu, de aceea U.E ar putea trece pe locul al treilea dupa ce inundațiile și seceta au afectat major producțiile din acest an, potrivit unor studii făcute de Departamentul American pentru Agricultura. Chiar și recoltele obținute de Franța sunt mai mici, iar Polonia și țările baltice, acolo unde lucrurile au stat mai bine, nu vor reuși să reducă deficitul înregistrat de agricultura bătrânului continent.

În condițiile În care Rusia va vinde mai mult grâu pe piețele dominate tradițional de  exportatorii din UE, precum Africa de Nord și Orientul Mijlociu, aceasta ar putea însemna mai puțin grâu disponibil pentru a fi livrat în Asia, ceea ce ar putea fi benefic pentru vânzările de grâu din Australia pe piața asiatică, precizează alte surse independente.

Fenomenele meteo au diminuat producția de grâu și din România, unde s-au înregistrat doar 2,9 t/ha în acest an, o scădere drastică în comparație cu anul 2019.

„Cum ne-am așteptat, cum am previzionat, atât din informațiile luate de la fermieri, cât și de la specialiști, sigur că seceta a afectat puternic culturile de toamnă, mai ales în zona de sud-est și est a țării. La grâu, pentru ca este suprafața cea mai mare – peste 80% din suprafața însămânțată în toamna a fost cu grâu – producția medie este de 2,9 tone pe hectar față de 4,8 tone în 2019, cand regimul precipitațiilor a fost unul normal. Deci s-a diminuat cu 40% producția medie la grau,, a menționat Adrian Oros.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole