Ce se intampla cu productia de grau? Anuntul Ministrului Agriculturii

România va avea suficient grâu pentru panificație, în ciuda producției mult reduse de anul acesta, a anunțat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, într-o conferință de presă susținută în județul Alba. Acesta a dat asigurări că, deși estimările arată că recolta va fi cu 50% mai mică decât anul trecut, securitatea alimentară a românilor nu va fi pusă în pericol.

„Din cauza secetei, producţia de cereale de anul acesta a fost diminuată undeva între 35% şi 40%. Dacă mă întrebaţi ‘dacă vor fi suficiente cereale sau suficient grâu pentru panificaţie sau dacă vor creşte preţurile’, eu vă spun, în acest moment, că grâul de panificaţie va fi suficient. Pentru că anul acesta s-au produs peste 5,5 milioane tone, iar consumul uman de grâu panificabil este în România de maximum 2,2 milioane tone.

Mai sunt cam vreo 550.000 de tone de grâu seminţe, care îl avem şi este pus deoparte, cam 400.000 de tone de grâu industrial, pentru industria alcoolului, şi cam 400.000 de tone de grâu furajer. Deci, cam 2 – 2,5 milioane de tone vor fi disponibile şi pentru export”, a precizat șeful MADR.

Reamintim că, în primăvara acestui an, pe fondul secetei pedologice, dar și a pandemiei de coronavirus, Guvernul a decis suspendarea temporară a exporturilor de cereale, pentru a reface rezervele de stat și a asigura securitatea alimentară a românilor. 

În cadrul aceeași conferințe de presă susținută în comuna Mihalț, județul Alba, Adrian Oros a mai anunțat faptul că despăgubirile pentru fermierii afectați de secetă vor fi plătite începând cu data de 10-15 septembrie. Potrivit șefului MADR, prima tranșă de bani va însuma 85% din valoarea totală, urmând ca restul banilor să fie virați la o dată ulterioară, după rectificarea bugetară din luna octombrie. Ministrul a precizat că suma nu poate fi plătită integral într-o singură tranșă deoarece există și alte sectoare care trebuie ajutate în această perioadă, iar Ministerul trebuie să gestioneze banii în mod echitabil.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole