23 aprilie 2021 - 08:14

Interzicerea exporturilor, o masura necesara! ”Estimarea productiei de cereale a fost neadevarata”

Interzicerea exporturilor de cereale, o măsură necesară, în condițiile în care România trebuie să își refacă stocul de cereale. Acesta a fost mesajul secretarului de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Emil Dumitru, transmis în exclusivitate la AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

”Nu pot să vă spun date certe legate de analizele pe care România le face pentru a asigura securitatea alimentară, dar vă pot spune că estimarea aceea care a fost anunțată prin conferințele de presă, legată de producția de cereale, este una total neadevărată, ca să nu folosesc alte cuvinte, iar de aici, cantitățile constante de cereale care se exportă în fiecare an, și pe fondul emoției generate în țările terțe, unde practic nu există producție de cereale și își doresc să-și facă niște stocuri, România a considerat că, cel puțin pe o perioadă limitată, exportul de cereale trebuie să fie suspendat, dar asta nu înseamnă că exportul nu va fi reluat în perioada imediat următoare, după ce România își va reface un stoc de cereale care să asigure securitatea alimentară pe mai multe luni.

Stocul acesta de cereale trebuia să fie în rezervele de stat la un nivel satisfăcător, astfel încât România să aibă rezerve pentru o perioadă de cel puțin 6 luni și să nu avem nicio problemă. Dar când ne uităm afară și vedem seceta pedologică și nivelul stocurilor de grâu din România, este normal să poți să adopți o astfel de decizie, pentru că mai întâi de toate trebuie să ne gândim la consumatorul din România, dacă poate să-și asigure pâinea.

Poate am supărat business-urile unora dintre colegii fermieri, dar pentru o perioadă limitată, noi trebuie să fim responsabili și pentru securitatea alimentară a României și a consumatorilor români. Fermierii de asta și primesc subvenții, ca să putem să avem acces la produse la prețuri accesibile.

Negreșit, Ordonanța aceasta va fi pe un termen foarte foarte scurt. Poate că mai face și statul greșeli, dar de data aceasta statul trebuie să se asigure că avem suficient grâu pentru pâine”, a transmis Emil Dumitru în direct la AGRO TV.

Legat de declarațiile președintelui APPR, Nicolae Sitaru, care spunea că, din cauza acestei Ordonanțe, prețul cerealelor a scăzut cu 10-15%, Emil Dumitru a dat următorul răspuns:

”Nu știu la ce se raportează domnul Sitaru, pentru că eu astăzi am o bază de date de la morărit și panificație – special am colectat datele acestea, ca să văd cu cât se comercializează grâul – iar prețurile variază între 92 și 97 de bani. Nu știu ce date are domnul Sitaru sau care este dorința de comercializare, dar nu cred că putem discuta de o scădere de 15%. Pot accepta că are dreptate, dar trebuie să mă convingă cu niște cifre clare”, a precizat Emil Dumitru.