Cum se face renumita „Telemea de Sibiu”

Telemeaua de Sibiu și-a câștigat renumele datorită gustului său deosebit. Totodată, telemeaua de Sibiu este al șaptelea produs românesc înregistrat la Uniunea Europeană, fiind inclus în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate.

Asociația producătorilor de „Telemea de Sibiu”, compusă din zece persoane juridice situate în arealul geografic delimitat, a dorit obținerea recunoaşterii oficiale europene pentru a-și proteja reţeta tradiţională.

Potrivit fermierilor, procesul de fabricare a telemelei de Sibiu începe cu lapte de oaie nepasteurizat, la care se adaugă cheag. Ulterior, se parcurg etape esențiale precum închegare, presare și secționare, urmate de maturarea în saramură. În prezent, în timpul iernii, brânza este gata maturată și se pregătește pentru livrare. Florin Dragomir, președintele Asociației Producătorilor de Telemea de Sibiu, subliniază pentru euronews.ro importanța maturării adecvate, sugerând un interval optim de 6 săptămâni până la 2 luni, cu recomandarea de a atinge cea mai bună maturare după 3 luni.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole