Cum se face renumita „Telemea de Sibiu”

Telemea de Sibiu

Telemeaua de Sibiu și-a câștigat renumele datorită gustului său deosebit. Totodată, telemeaua de Sibiu este al șaptelea produs românesc înregistrat la Uniunea Europeană, fiind inclus în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate.

Asociația producătorilor de „Telemea de Sibiu”, compusă din zece persoane juridice situate în arealul geografic delimitat, a dorit obținerea recunoaşterii oficiale europene pentru a-și proteja reţeta tradiţională.

Potrivit fermierilor, procesul de fabricare a telemelei de Sibiu începe cu lapte de oaie nepasteurizat, la care se adaugă cheag. Ulterior, se parcurg etape esențiale precum închegare, presare și secționare, urmate de maturarea în saramură. În prezent, în timpul iernii, brânza este gata maturată și se pregătește pentru livrare. Florin Dragomir, președintele Asociației Producătorilor de Telemea de Sibiu, subliniază pentru euronews.ro importanța maturării adecvate, sugerând un interval optim de 6 săptămâni până la 2 luni, cu recomandarea de a atinge cea mai bună maturare după 3 luni.

Picture of Liliana Postica
Liliana Postica

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.