Cum ne încălzim? Ce spune UE, ce spun autoritățile, ce pot face românii

Să fiți ecologiști și cuminți, să respectați natura și să nu mai tăiați pădurile pentru a face focul în sobe, ne tot transmit de o vreme liderii europeni în graba lor de a salva mediul. Sigur că au dreptate și că și noi vrem să fim buni cu planeta, numai că, uite, nu întotdeauna se potrivesc lucrurile. Sau cel puțin nu imediat, așa că gândurile bune rămân doar intenții deocamdată. Ideea nu pare aplicabilă acum într-o țară unde milioane de gospodării folosesc lemne pentru încălzire. Dar să spunem că facem un efort și schimbăm lucrurile. Trecerea la centrale pe gaz nu mai pare o afacere prea bună pentru că gazul e prea scump, și se va mai scumpi. Energia termală nu e pentru toată România pentru că nu e peste tot. Pompele de căldură ar fi ideale, dar costă cam mult, iar oamenii de la țară abia adună bani pentru o căruță de lemne. Energia solară? În regulă, dar dacă nu vezi soarele o lună, ce faci atunci? Iar despre reactoare nucleare în fiecare sat nu cred că putem vorbi. Și atunci ce ne mai rămâne ca să ne încălzim? Energia electrică, nu-i așa? Doar că și asta pare prea scumpă. Și am să citez acum un oficial guvernamental, care a făcut calcule și știe ce spune. Este vorba despre ministrul mediului, adică exact acea persoană care apără pădurile. Și ce spune domnul Tanczos Barna? „Dacă la țară am încălzi electric o casă de 100 de metri pătrați, ar costa curentul cât nu face casa.” Citat cuvânt cu cuvânt.

Așa că România nu este pregătită în prezent să treacă la un sistem de încălzire bazat pe energie electrică, dar ar trebui să-și propună asta, chiar dacă ar fi nevoie probabil de câteva zeci de ani, spune ministrul mediului. Oficialul guvernamental recunoaște că lemnul folosit drept sursă de încălzire în mediul rural nu poate fi scos din balanța energetică națională. El mai spune că pentru mediu ar fi un lucru bun trecerea la încălzirea electrică, dar este conștient că ar fi nevoie de dezvoltarea rețelelor, dezvoltare care o să necesite investiții uriașe și timp, de ordinul zecilor de ani probabil, pentru că sistemul actual nu a fost gândit pentru așa ceva. Domnul Barna amintește că România s-a bazat foarte mult pe cărbune și pe gaz, iar din 1990 a început ceea ce el numește ”această libertate deplină”, în care fiecare face ce dorește – dacă vrea, se debranșează, își pune centrală individuală, dacă vrea merge pe lemn, pe cărbune sau pe gaz. Este adevărat că lumea a făcut ce a putut, nu ce a vrut neapărat, pentru că opțiunile au fost relativ limitate, a adăugat ministrul mediului. Așa că pare greu de crezut că situația se va schimba fundamental în viitorul apropiat. Într-o gospodărie de la țară, unde nu există nici măcar magistrală de gaz în apropiere, rămâne varianta pompei de căldură, care este, însă, extrem de scumpă și extrem de complicată, a mai explicat Tanczos Barna. El se arată însă optimist, amintind că tehnologia se dezvoltă rapid și acum apar pompe de căldură eficiente și ieftine, ceea ce le face o opțiune pentru anii ce urmează.

Așadar, acum rămâne varianta lemnului, care, spune ministrul mediului, nu poate fi scos din balanța energetică națională. Trebuie să lucrăm la eficientizarea acestor sisteme individuale de încălzire pe lemne și să lucrăm la asigurarea lemnului de foc pentru că sunt pe piață câteva probleme. Așa că, în opinia ministrului, Romsilva trebuie să asigure în servicii sociale, ceea ce înseamnă și să aducă lemnul mai aproape de gospodăriile celor ce nu își permit altă sursă de încălzire.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole