28 octombrie 2021 - 13:36

Cum alegem semințele pentru legumicultură. Sfaturi prețioase de la specialiști

În cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea a adus în fața publicului AGRO TV două personalități de marcă în sectorul horticol românesc: Victor Lăcătuș, membru titular în secția de horticultură din cadrul Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” și Costel Vânătoru, cercetător științific și director al Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău. Cei doi experți le-au oferit legumicultorilor români câteva sfaturi legate de alegerea semințelor și a răsadurilor, pentru a se asigura de obținerea unei producții optime.

”Când te duci să cumperi semințe, nu trebuie să cumperi de la un magazin care nu reprezintă o autoritate pe piață. Trebuie să te duci la un furnizor de încredere. Apoi, de câte ori cumperi semințele, trebuie să ceri și detalii legate de aceste semințe. De exemplu, cel mai important lucru – ce rezistențe au, sau, dimpotrivă, ce sensibilități au”, a precizat dr. Victor Lăcătuș.

Potrivit acestuia, atenția trebuie să fie maximă și la produsele pentru dezinfecție, pentru că au fost găsite pe piață produse expirate și reambalate. Astfel, fermierii trebuie să cumpere astfel de produse doar de la distribuitori de încredere.

”S-a ajuns în prezent, în multe zone de solarii din România, fie datorită monoculturii, fie datorită faptului că majoritatea s-au învățat să cultive mai tot anul și nu au timp suficient pentru o dezinfecție chimică, să apară o serie de dăunători. (…) Sunt și care au încercat să facă dezinfecție. Au făcut dezinfecție cu un produs care n-a dat niciun rezultat, unul din produsele despre care noi știm că este foarte bun. Luând-o pe firul apei, am descoperit că produsul expirase și l-a preluat o firmă care l-a reambalat și i-a schimbat data de expirare pe sac. Spun asta ca să fie atenți cultivatorii noștri când cumpără ceva”, a mai subliniat dr. Victor Lăcătuș

În completare, Costel Vânătoru a venit cu o serie de precizări în detaliu despre alegerea semințelor potrivite, dar și despre pericolele la care se supun legumicultorii în cazul în care nu aleg semințele sau răsadurile potrivite.

”Prima verigă care condiționează producția este sămânța. Cu sămânța putem duce acasă bucuria, bunăstarea, producția, dar putem duce și necazul și nenorocirea. Sămânța transmite mesajul genetic valoros pe care noi ni-l dorim, dar poate să fie putătoare și de boli și chiar dăunători. (…) Foarte mulți cultivatori sunt atrași de pozele care sunt prezente pe plic, făcute la calculator, fără să cunoască ce este în interiorul plicului sau să aibă cunoștințe despre soiul sau hibridul respectiv. Pe lângă faptul că trebuie să fim atenți de unde cumpărăm, trebuie să știm ce soi sau hibrid cerem. E bine să cumpărăm ceva care a fost testat, a fost verificat. Sămânța trebuie să aibă certificat de calitate; la fel și răsadul, pentru că și răsadul poate fi purtător de boli, de dăunători pe care să-i ducem acasă și să avem mari probleme cu cultura. Pericolul nu este doar să avem pierderi mari în anul respectiv, ci să inoculăm în sol boli și dăunători de care scăpăm foarte greu.

S-a ajuns să găsim în piață și sămânță ambalată în locuri neautorizate sau, mai grav, cultivatori care opresc sămânța de la un an la altul și mai ales din hibrizi. Am învățat de mult din legile mendeliene că hibrizii segregă și că nu-și mai mențin autenticitatea în descendență. Sigur, oprim sămânța, dar producția va fi slabă, cultura va fi neuniformă și putem înregistra pierderi.

Trebuie să fim atenți pentru că, cu importurile de semințe și de material biologic, s-au adus în țară dăunători noi, periculoși, la care cercetarea nu are până acum soluții de eradicare. Toate încercările noastre de a combate Tuta absoluta pe cale chimică nu au făcut decât să reducă din frecvența atacului, dar nu s-a găsit o soluție să putem să eradicăm acest dăunător în spații protejate. A pătruns în România, nu s-au luat măsurile necesare, s-a extins, iar acum, an de an, trebuie să procurăm insecticide care mai de care mai promițătoare să combată acest dăunător”, a precizat Costel Vânătoru pentru AGRO TV.