27 mai 2022 - 19:05

Cultura de ricin, rentabilă pe suprafețe mici

Nu este nevoie de zeci de hectare de teren agricol pentru a pune bazele unei afaceri agricole, care să rotunjească substanțial profitul familiei. Chiar și un teren mic poate fi o mină de aur, dacă știi să-l exploatezi la capacitate maximă.

Pretabilă climatului românesc, cultura de ricin poate fi cu adevărat rentabilă pentru fermierii îndrăzneți. 

Uleiul de ricin, are o concentrație bogată de acizi grași nesaturați,fiind probabil, cel mai cunoscut produs din ricin și este utilizat în cosmetică și în medicina naturistă. Pentru că acest ulei este considerat benefic pentru diverse afecțiuni, dar și pentru proprietățile sale cosmetice, ricinul a devenit o plantă foarte căutată și, prin urmare, profitabilă. 

Pentru a înființa o plantație de ricin este necesar să știți câteva aspecte. Terenul unei astfel de culturi trebuie pregătit corespunzător: este necesară o arătură adâncă de 30-35 cm, o discuire, la fel cum se procedează la înființarea culturii de porumb.

Ricinul se poate planta pe orice tip de sol, însă, zona sudică a țării noastre pare cea mai potrivită unei astfel de culturi, fiind nevoie de  o toamna târzie pentru ca semințele plantei să ajungă la maturitatea necesară recoltării. Perioada optimă de plantare a ricinului este în ultima decadă a lunii aprilie spre prima decadă a lunii mai. 

Ricinul se poate planta după orice cultură, neavând plante premergatoare indicate, singura condiție fiind combaterea integrală a buruienilor și fertilizarea corespunzatoare. Se poate cultiva atât după cereale păioase de toamnă (grâu de toamna, orz sau orzoaică de toamna), cât și după leguminoase anuale, rădăcinoase, lucernă sau porumb.Totodată, după ricin, se pot cultiva toate plantele de primavară.

Așa cum am menționat mai sus, arătura necesară ricinului este de 25 cm, pe solurile negre fiind indicate arături de 30 cm. Primavara, solul se pregătește prin lucrări cu grapa cu discuri, iar înainte de semănat se lucrează cu combinatorul, la adâncimea de 9-10 cm. Combaterea buruienilor până în ziua propriu-zisă a semanatului au efect pozitiv asupra germinării și creșterii inițiale a plantelor de ricin.

Pentru realizarea unui semănat de calitate, este necesar ca semințele de ricin să îndeplinească o serie de cerințe, printre care amintim: puritatea semințelor trebuie să fie de 100%; capacitatea germinativă minimaă admisă să fie de 85%.

Perioada de semanat trebuie și ea aleasă după anumite criterii, care pot varia de la an la an, în funcție de factorii climatici care influențează proprietățile solului. Cel mai indicat este ca temperatura solului să fie peste 10-12 grade Celsius, astfel semințele au 100% șanse de germinare.
Perioada de plantare constituie alt factor important pentru dezvoltarea plantei, orice întârziere a semanatului poate fi dăunatoare producției, riscând astfel ca planta să nu ajungă la maturitate în timpul recoltării.

Distanța recomandată dintre rânduri este de 80 cm, iar densitatea plantelor la recoltare este diferită, in funcție de gradul de ramificare al plantei.

Dacă nu sunt folosite erbicide, ricinul se poate prăși manual sau mecanic de 2-3 ori, în funcție de gradul de îmburuienare. Prima lucrare se face după răsărirea totală, evitând lovirea plantelor și acoperireaacestora cu pământ.

Recoltarea se poate face atât manual cât și mecanic- recoltarea manuală se face într-o singură trecere, când peste 2/3 din capsule sunt bine brunificate, ceea ce corespunde cu umiditatea seminţelor, de 13-15%. La alte soiuri, maturarea poate să fie neuniformă, mai ales la limitele inferioare de densitate recomandate, situaţie în care se impun 2 (3) recoltări, în funcţie de condiţiile meteorologice, culegând de fiecare dată numai racemele cu capsule brunificate. Capsulele se desprind de pe ciorchine prin trecerea mâinilor de jos în sus, culegătorii servindu-se de mănuşi de doc. Recolta se usucă 2-4 zile pe arii adăpostite, după care se treieră (decapsulează) cu batoze special adaptate, la care căptuşirea tobei cu cauciuc este foarte importantă, evitându-se astfel spargerea seminţelor.

Ricinul, prin preţul de valorificare a seminţelor, este o cultură extrem de rentabilă financiar, chiar şi la un nivel mediu scăzut al randamentului (producţii cuprinse între 700 şi 800 kilograme la hectar).

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.