19 septembrie 2021 - 19:29

Cultivarea arpagicului- sfaturi pentru o cultură reușită

Dacă ar exista un premiu pentru „cea mai ușoară plantă de cultivat”, arpagicul (Allium schoenoprasum) ar câștiga acel premiu. Cultivarea arpagicului este atât de ușoară încât chiar și un copil o poate face, ceea ce face ca această plantă să fie o plantă excelentă pentru a-i ajuta pe copii să facă grădină cu plante.

Diviziunile sunt cel mai comun mod de a planta arpagic. Dintr-un grup de arpagic plantat la începutul primăverii sau la mijlocul toamnei, săpați ușor și scoateți un grup mai mic din gruparea principală. Grupa mai mică ar trebui să aibă cel puțin cinci până la zece becuri (bulbi). Transplantați acest mic grup în locul dorit în grădina dvs., unde veți cultiva arpagic.

În timp ce arpagicul este cultivat frecvent din diviziuni, acestea sunt la fel de ușor de pornit din semințe. Cultivarea arpagicului poate fi făcută în interior sau în aer liber. Plantați semințe de arpagic cu o adâncime de 6 mm. Dacă plantați semințe de arpagic în interior, așezați vasul într-un loc întunecat la temperaturi de 15-21 C până când semințele încolțesc, apoi mutați-le în lumină. Când arpagicul ajunge la 15 cm, îl puteți transplanta în grădină. Dacă plantați semințele de arpagic în aer liber, așteptați până după ultimul îngheț pentru a planta semințele. Semințele pot avea nevoie de puțin timp suplimentar pentru a încolți până când solul se încălzește.

Cultivarea arpagicului se poate face aproape oriunde, dar preferă sol puternic și luminos. De asemenea, arpagicul nu se descurcă la fel de bine în solul prea umed sau prea uscat. 

Cultivarea arpagicului în interior este, de asemenea, ușoară. Arpagicul se descurcă foarte bine în interior și va fi deseori planta care va merge cel mai bine în grădina dvs. de plante interioare. Cel mai bun mod de a cultiva arpagic în interior este să-l plantați într-o oală care se scurge bine, dar care este umplută cu un sol de ghiveci bun. Așezați arpagicul unde va primi lumină puternică. Continuați să recoltați arpagic așa cum ați face dacă ar fi în aer liber.

Recoltarea este la fel de ușoră precum cultivarea arpagicului. Odată ce planta are o înălțime de aproximativ un picior (31 cm), pur și simplu smulgeți ceea ce aveți nevoie. Când recoltați arpagic, puteți tăia planta de arpagic la jumătate din dimensiunea sa, fără a afecta planta. Dacă planta ta de arpagic începe să înflorească, florile sunt și comestibile. Adăugați florile de arpagic în salată sau ca decorațiuni pentru supă. A ști cum să crești arpagic este la fel de ușor ca a știi cum să mesteci gumă. Adăugați astăzi aceste plante gustoase în grădina dvs.

Arpagicul este un plus delicios și ornamental pentru grădina de plante și suferă de puține boli sau dăunători. Atât frunzele ușoare de gust de ceapă, cât și micile pufuri de flori roz-violet sunt comestibile și conferă nu numai aromă, ci și explozii surprinzătoare de culoare în salate sau ca garnitură. Întrebarea este, când și cum se recoltează .

Un membru al familiei de ceapă Alliaceae, arpagicul (Allium schoenoprasum) este cultivat pentru frunzele goale asemănătoare ierbii, care conferă o aromă subtilă de ceapă unei varietăți de feluri de mâncare. Planta are o întreținere redusă și este ușor de cultivat, dar prosperă în plin soare și în sol bogat bine drenat, cu un pH de 6,0-7,0. Planta crește într-un smoc de iarbă, care poate atinge înălțimi de 20 inci (50 cm). Desigur, dacă culegi arpagic, planta poate fi menținută la o înălțime mult mai mică. Florile comestibile înfloresc la sfârșitul primăverii din mai până în iunie.

Arpagicul poate fi, de asemenea, cultivat în interior și poate fi propagat fie prin semințe, fie prin plantarea de grămezi înrădăcinate în primăvară după ce pericolul de îngheț a trecut în zona dvs. Plantele mai vechi de arpagic trebuie împărțite la fiecare 3-4 ani primăvara. Nu există un timp stabilit pentru recoltarea plantelor de arpagic. Puteți începe să culege arpagic la 30 de zile după transplant sau la 60 de zile de la însămânțarea semințelor când frunzele au o înălțime de cel puțin 6 inci (15 cm).

Planta va produce mai abundent în al doilea an și după aceea puteți continua să alegeți după bunul plac pe parcursul verii și în climă blândă până în timpul iernii. În regiunile mai reci, planta moare în mod natural până în primăvară, când lamele verzi strălucitoare pot fi văzute scoțând din sol.

Nu există niciun mister cu privire la modul de recoltare a arpagicului. Folosind o pereche ascuțită de foarfece de bucătărie, smulgeți frunzele de la baza plantei, până la 2,5-5 cm de sol. În primul an, recoltați de 3-4 ori. După aceea, tăiați arpagicul lunar. Tăiați tulpinile de flori de la linia solului pentru a împiedica planta să formeze semințe. Acest lucru va încuraja planta să continue să producă frunze și puteți utiliza florile ca și garnitură sau aruncate în salate. Arpagicul poate fi folosit atât în ​​stare proaspătă, cât și în stare uscată, dar își pierde destul de mult din aromă când este uscat.

Cel mai bine este să le folosiți proaspete. Dacă ați tăiat prea multe pentru a le folosi sau nu ajungeți să folosiți arpagicul tăiat imediat, puteți așeza capetele în apă și le puteți păstra la frigider pentru câteva zile. De asemenea, puteți îngheța arpagicul, tăiindu-l și așezându-l în pungi pentru congelator.