15 aprilie 2021 - 16:09

Sfaturi utile pentru recolte timpurii de ceapă

Pentru a avea recolte timpurii de ceapa, spanac sau salata, insamnatarea din toamna este cheia succesului, iar legumicultorii stiu acest lucru. Ei sunt cei care pun in practica proverbul “omul gospodar isi face vara sanie si iarna car”, iar in vatra satului lucrurile nu s-au schimbat pana in zilele noastre, cel putin din acest punct de vedere.

Ca sa avem in primavara zarzavaturi timpurii,  proaspete este recomandat sa se inceapa inca de pe acum pregatirile.  Dupa ce in urma cu ceva timp, satenii au cules din gradini roadele toamnei, munca lor este departe de a se fi isparvit, cu atat mai mult cu cat nici natura nu da semne ca se pregateste de hibernare.

Calendaristic vorbind, am intrat deja in iarna, insa pentru ca vremea permite, gospodarii au inceput sa isi sape gradinile, pregatind astfel terenul pentru recolta anului viitor. Imediat dupa aceasta se pun pe insamantat in solarii si gradini unde la mare cautare sunt acum spanacul, usuroiul, arpagicul si salata verde.

Solul cel mai bun este cel nisipos care va fi transformat in razoare ce pot fi insamntate cu arbagic, adancimea indicata fiind de 3-4 cm. Astfel vom putea gusta roadele timpurii, iar  plantarea din  toamna inseamna atat  o cultură de ceapă verde timpurie cat si o recoltă frumoasă de ceapă uscată tinand cont ca aceasta leguma este rezistenta la temperaturi scazute. La fel stau lucrurile si cu usturoiul care, plantat inca de pe acum, ne asigura recolte frumoase anul viitor.

Specialistii recomanda ca deasupra sa punem un strat de ingrasamant natural care protejeaza de ingheturi dar asigura totodata si o productie mai  mare. Tot din toamna se poate semana si spanacul, loboda, salata verde si mararul.

Apa din precipitatii le va ajuta si pe ele sa germineze, iar de o eventuala plapuma de zapada nu se tem. Undeva prin februarie, martie aceste adevarate trufandale care au adunat toata bogatia de minerale si vitamine in firele lor gustoase ne vor ajuta sa ne fortificam dar in egala masura  vor fi adevarate delicatesuri pe mesele noastre.

Autor: Elena Picu