25 octombrie 2021 - 19:37

Cu cât se scumpesc legumele în 2021? Efectele secetei se resimt în buzunarele românilor

Seceta din toamna anului 2019, prelungită și anul trecut, i-a afectat puternic pe fermierii din toate sectoarele. Nici producătorii de legume nu au fost feriți de efectele acesteia, peste care s-au mai suprapus și cele provocate de pandemie. În consecință, produsele acestora s-ar putea scumpi în acest an, avertizează Ion Păunel, membru fondator al Uniunii Salvăm Țăranul Român, într-un interviu acordat RFI România.

Potrivit acestuia, o mare parte din programele naționale nu o să mai continue, ele au fost închise chiar din toamna acestui an. ”Cred că vor fi anumite dezechilibre vizavi de culturile și cantitățile de legume pe care noi producătorii le vom scoate pe piață. Avem și acum o iarnă atipică, foarte călduroasă pentru această perioadă. Ea este benefică pentru culturile de legume, verdețuri, cu care o să ieșim prima dată, cu trufandalele cu care o să ieșim și în 2021, dar cu siguranță iarna nu și-a spus cuvântul și mai avem mult până în primăvară”, avertizează Păunel.

Președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt mai precizează că prețurile legumelor vor fi ceva mai mari în 2021, pentru că mulți fermieri nu au reușit să se capitalizeze și nu au cu ce să înceapă noua producție, așa că apelează la credite.