Criza COVID-19 și forța de muncă. „Este nevoie de adaptarea profesiilor la nevoile pieţei”

Pentru horticultori și nu numai, anul 2020, unul al restricțiilor de circulație, a reprezentat o adevărată provocare, pe lângă secetă, lipsa forței de muncă făcându-și simțită prezența din plin.

Lipsa angajaților calificați reprezintă în continuare o provocare pentru pomicultori, aceștia din urmă fiind dispuși să aducă forță de muncă nouă în vederea susținerii activității.

Un astfel de caz de întreprinzător care depinde de forța de muncă specializată este și cel al Irinei Florea, administrator al Agro Vision, producătorul Mere de Iteşti.

Potrivit precizărilor sale, făcute în cadrul emisiunii ZF AgroPower, antreprenoarea îşi doreşte să mai angajeze persoane noi în firmă.

În acest context, ea a recunoscut că-și orientează atenția asupra tinerilor care au studii de profil în domeniu. Totodată, Florea a adăugat că este nevoie de forţă de muncă specializată şi de adaptarea profesiilor la nevoile actuale ale pieţei muncii.

„În 2020, în pomicultură, seceta a fost cea mai mare problemă. Noi am fost norocoşi, pentru că avem sisteme de irigaţii performante în livezi, dar ne-am confruntat cu lipsa forţei de muncă la început de primăvară din cauza restricţiilor de circulaţie. Nu am primit niciun CV anul trecut, dar am primit cereri de la zilieri care înainte plecau la muncă în străinătate, însă nu avem nevoie de forţă de muncă necalificată“, a precizat antreprenoarea.

Planuri de dezvoltare

Irina Florea, o antreprenoare din Bacău, deţine afacerea cu mere împreună cu soţul său. Împreună, cei doi realizează şi sucuri sub brandul Mere de Iteşti.

În cadrul emisiunii citate, Florea a precizată că are în vedere extinderea businessului, în special la nivel de procesare, şi aşteaptă să se deschidă liniile de finanţare a proiectelor de investiţii prin fonduri europene.

„Începutul meu în agribusiness este din 2013 – 2014, moment în care am vrut să mă alătur afacerii de familie şi am accesat fonduri europene pentru înfiinţarea unei livezi (…). Acum, avem nevoie de bani pentru proiectele pe care urmează să le implementăm şi ne uităm către fondurile europene. Intenţionăm să ne lărgim aria de activitate“, a mai menționat Irina Florea.

Soţul ei a demarat afacerea în urmă cu două decenii, alături de părinţii săi. Cei doi fac parte şi din Asociaţia Fruleg, formată din şapte producători de fructe din judeţul Bacău, ce deţin în total 80 de hectare, unde sunt plantaţi meri, peri şi cireşi. Pomicultorii mai au şi un spaţiu de depozitare cu o capacitate de 1.000 de tone cu atmosferă modificată-controlată şi de 500 de tone pentru produse refrigerate.

Nevoie acută de forță de muncă în agricultură

Uniunea Europeană a pierdut în ultimii 15 nu mai puțin de 30 de procente din totalul forței de muncă din agricultură, iar tendința este îngrijorătoare. În vederea stopării acestui fenomen este nevoie de politici adecvate la nivel european.

Schimbările climatice, progresul tehnologic și mobilitatea forței de muncă au transformat profund sectorul agricol. Utilajele agricole sunt din ce în ce mai performante, iar computerele contează tot mai mult în tehnologiile de procesare a produselor agricole, însă munca fizică din agricultură nu va dispărea prea curând.

În ultima perioadă, agricultorii blocului comunitar (UE27) s-au confruntat cu un deficit al forței de muncă, compensat parțial de o migrație a lucrătorilor din statele est-europene.

La nivelul UE, deficitul nu poate compensat deoarece forța de muncă din agricultură înregistrează un declin, de la an la an.

În Europa, între 2007 și 2017 au fost 2,5 milioane de muncitori care au părăsit sectorul agricol.

România are o capacitate de angajare în domeniul agricol de 23% din totalul forței de muncă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole