27 octombrie 2021 - 11:29

La muncă, nu la întins mâna! Asistații sociali obligați să iasă la treabă

Curățenia de primăvară a început în forță în satele buzoiene, iar cei care sunt scoși la adunatul gunoaielor din șanturi sunt beneficiarii venitului minim garantat. Potrivit legii pentru a primi ajutorul, asistații social sunt obligați la muncă în folosul comunității, motiv pentru care, începând cu 1 martie, primarii i-au scos la treabă prin sate. Un exemplu vine din comuna Vernești unde edilul Daniel Năstase a spus clar că cine nu muncește va rămâne fără banii de la stat.

Zeci de locuitori ai comunei Vernești sunt beneficiari au venitului minim garantat. Potrivit anchetelor sociale este vorba despre persoane apte de muncă, astfel că legea îi obligă la muncă în folosul comunității. Și dacă pe timpul iernii Primăria nu a avut prea multe sarcini pentru ei, odată cu venirea primăverii, asistații social au fost scoși la muncă. Cei care refuză să muncească vor rămâne fără venitul minim garantat. La fel se va întâmpla și dacă aceștia vor refuza angajarea într-un loc de muncă, compatibil cu pregătirea lor, propus prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, la cererea angajatorilor.

”La Verneşti, curăţenia a început încă din prima zi a lunii martie, atunci cînd primarul localităţii a chemat la muncile edilitare asistaţii social. Măturatul, greblatul sau vopsirea copacilor ce străjuiesc drumurile din comuna Verneşti au fost operaţiuni efectuate de cei peste 150 de beneficiari ai legii 416, din Verneşti. Împărţiţi pe echipe, asistaţii social au sarcina să dea comunei o faţa nouă. Absenții nemotivat vor pierde ajutorul social. La fel au pățit și cei cărora li s-a oferit un loc de muncă, dar au refuzat”, a anunțat primarul comunei Vernești, Daniel Năstase.