Nu avem cu cine… Crescătorii de ovine caută ciobani în țări străine

Lipsa forței de muncă a fost și rămâne o mare problemă în agricultura românească. Fermierii, mai ales cei care cresc animale, se plâng constant că nu găsesc oameni pe care să-i angajeze în ferme, iar atunci când îi găsesc, majoritatea sunt neserioși. În aceste condiții, crescătorilor nu le rămâne decât să-și reducă efectivele de animale, sau să caute ciobani în țările străine, țări mai sărace decât România.

Unii fermieri preferă să-și vândă animalele și să rămână cu efective mai mici de ovine, pentru a fi mai ușor de gestionat.

”Am avut în jur de 5000 de capete, dar am renuțat la o parte din ele din cauza oamenilor, pentru că e criză de ciobani. Nu avem oameni, nu avem cu cine să facem treabă. Astfel, am considerat că e mai bine să rămân cu mai puține, ca să mă pot descurca. Zona noastră a fost binecuvântată cu pășuni, dar din păcate nu putem să profităm de ele din cauza lipsei forței de muncă”, ne-a spus fermierul Mihalache Neamțu din județul Constanța.

Fenomenul este răspândit însă la nivelul întregii țări. În Botoșani, spre exemplu, fermierii se plâng că nu au oameni pe care să-i angajeze și au început să caute ciobani în Republica Moldova sau chiar Vietnam și Filipine. Crescătorii se plâng de consătenii lor care, în loc să muncească, sunt asistați social și stau toată ziua în crâșme.

Fermierii au sesizat în repetate rânduri problema crizei forței de muncă, atât în presă, cât și direct către autorități, însă deocamdată nu s-a găsit nicio soluție concretă pentru a o rezolva. Munca grea, lipsa concediilor și a zilelor libere, îi face pe oameni să fugă de un astfel de loc de muncă, în ciuda salariilor bune oferite de crescători.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Statul prin ajutoarele sociale acordate incurajeaza puturosagul Sper di toto sufletul ca daca va castiga alegerile PNL-ul sa stopeze acest fenomen. Nu zic sa nu se dea ajutor social, dar sa se dea celor care chiar au nevoie de el: batrani neajutorati, bolnavi, copii etc. Astazi ajutorul social este o sursa de venit pentru oameni sanatosi care folosesc bani lor si a copiilor pe bautura si tigari. Oare unde este in acest caz ajutoarara celor nevoiasi?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole