Scandal între fermieri și ciobani pe cultura de orz

Seceta pedologică, pandemia, lipsa muncitorilor calificați, etc. au fost factorii principali care au pus bețe în roate fermierilor în ultima perioadă.

Agricultorii au trudit la culturile de toamnă și urmăresc, plini de speranță, evoluția acestora. Printre culturile proaspăt înverzite se zăresc fermierii și inginerii care analizează ritmul de creștere și proprietățile solului, rugându-se la un an mai bun.

Un fermier argeșean plecat să verifice culturile, a avut surpriza să găsească în lanul de orz proaspăt răsărit o… turmă de oi, cu peste 100 de capete.

”În perioada asta, ne învârtim pe langă culturi, să le vedem evoluția. La orz n-am fost de câteva zile, că știam că-i merge bine. Ieri, în drum spre orz, se vedea din deparărtare o turmă de oi, dar nu m-am așteptat să fie chiar pe tarlaua mea… Cel puțin 100 de oi nepăzite, mâncau liniștite din ceea ce ar fi trebuit să fie producția mea de orz…” ne-a spus fermierul.

După ce anul agricol, care tocmai s-a încheiat, a fost unul sumbru, cu producții dezastruoase, culturile fiind afectate grav de seceta pedologică, fermierul a reușit cu greu să poată însămânța noile culturi.

”Acolo aveam 4 hectare de orz, dar cred că 45% e mâncat de oi. Cine știe de câte zile se hrănesc oile astea de acolo, mai ales că nu le păzește nimeni…”

Agricultorul ne-a mărturisit că a luat legătura cu toți ciobanii din zonă, încercând să afle cine este proprietarul acestora. Și cum toți ciobanii au spus că au oile la locul lor, fermierul nostru a adunat animalele în curtea fermei proprii.

orz

Abia după câteva ore bune, când ciobanul cu pricina a sesizat lipsa oilor din câmp, a încercat să ia legătura cu fermierul și să-și recunoscă turma. Confruntarea dintre cei doi a fost una înflăcărată, ciobanul acuza că i-au fost răpite oile, iar fermierul că i-a fost compromisă cultura. Cei doi au reușit să găsească, totuși, o variantă de compromis. Oile au fost înapoite ciobanului, cu condiția să fie bine supraveghate pe viitor. Paguba materială lăsată în urmă fiind destul de mare.

”Da, m-a despagubit, mi-a lăsat o oaie la schimb… de parcă oaia lui face cât orzul… am acceptat doar pentru că am vrut să conștientizeze și el ce înseamnă pierderile materiale…

Ne-am obișnuit, pentru că în fiecare an ne confruntăm cu astfel de probleme, și dacă nu sunt oile, sunt vacile sau caprele….” ne-a mai spus fermierul.

Autor: Diana Vasilescu

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole