26 mai 2022 - 21:17

Mesajul marilor crescători de porci despre Ordinul 24/2021: „Inițiativa nu are niciun fel de interdicţii”

Marii crescători de porci din România, prin vocile reunite ale Consiliului Director APCPR, susțin că Ordinul 24/2021, în forma sa actuală, nu ar impune niciun fel de interdicții de creștere a porcilor sau de a deține animale de reproducție.

Pe de altă parte, deputații PSD resping cu vehemență noua propunere de act normativ a ministerului de resort, din 29 ianuarie 2021, cunoscută sub denumirea de proiect de Ordin al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploatații de suine sau Ordinul 24/2021.

Afaceriștii din sector, de această dată cei din Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), consideră însă propunerea de act normativ drept o iniţiativă îndelung aşteptată şi binevenită, care vine să clarifice viitorul creşterii porcilor în România şi să sprijine preponderent sectorul tradiţional.

„Salutăm demersul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale privind stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploataţii de suine şi adaptarea normelor sanitare veterinare de biosecuritate în contextul răspândirii catastrofale a virusului pestei porcine africane.

„(…) APCPR consideră că Proiectul de Ordin nr. 24 din 29.01.2021 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploataţii de suine, în forma sa actuală de pe site-ul MADR, este o iniţiativă îndelung aşteptată şi binevenită, care vine să clarifice viitorul creşterii porcilor în România şi să sprijine preponderent sectorul tradiţional, sector care se află sub ameninţarea dispariţiei, prin ignoranţă şi indiferenţa generală faţă de primejdia contaminării cu pesta porcină africană (PPA), tot mai extinsă în spaţiul rural.

Acest proiect de ordin nu stabileşte norme de biosecuritate, dar constituie baza de pornire pentru definirea acestora de către autorităţile sanitare veterinare, norme care pot face diferenţa între o dezvoltare durabilă a sectorului de creşterea porcinelor din România sau prăbuşirea iminentă a acestuia, cu toate consecinţele sale – sociale şi economice -, indiferent de tipul de fermă”, au afirmat reprezentanţii APCPR printr-un comunicat remis, miercuri, la redacție.

Totodată, CD al APCPR susține că s-ar impune, ca măsură de urgenţă, adaptarea legislaţiei de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) cu privire la condiţiile de biosecuritate în cele două tipuri de exploataţii de porcine, în vederea reglementării corectă şi transparente a tuturor categoriilor de crescători de porci din România şi salvarea producţiei de carne de porc autohtonă.

„Este de datoria autorităţilor centrale şi locale să reglementeze, să informeze şi să sprijine producătorii locali, să dezvolte creşterea tradiţională a porcilor, fără riscul de a-şi pierde investiţiile prin contaminarea cu PPA, ceea ce înseamnă uciderea porcilor şi închiderea fermelor indiferent de dimensiunea acestora.

Proiectul de Ordin nu are niciun fel de interdicţii de creştere a porcilor sau de a deţine animale de reproducţie, aşa cum speculează diferite canale media sau persoane publice care, se pare, sunt interesate mai degrabă de dispariţia porcului românesc şi nu de continuarea unei tradiţii care presupune o abordare realistă a legislaţiei, corespunzătoare noii clasificări”, au adăugat producătorii de carne de porc.

Tot marii porcari afirmă că propunerea de OMADR aplică recomandări vechi şi repetate ale experţilor Comisiei Europene şi DG SANTE, comunicate în urma misiunilor de audit efectuate în perioada 2017-2020, şi reprezintă un prim pas esenţial în strategia actuală a ministerului de resort de salvare şi relansare a sectorului de creştere a suinelor în România.

Pierderi de 600 de milioane de euro

Tot vocile autorizate ale APCPR au mai semnalat că toţi crescătorii de porci din România – cu exploataţii mici sau mari – au fost profund afectaţi încă din 2017 de evoluţia continuă şi agresivă a virusului PPA, care a determinat pierderi de peste 600 milioane de euro doar în exploataţiile profesionale.

Pesta porcină africană a dus totodată la închiderea/lichidarea numai în ianuarie 2021 a unui număr de 45 de exploataţii de creştere a porcilor din toate categoriile, scăderea capacităţii de producţie la nivel naţional şi a numărului de animale destinate consumului intern de la 75% în 2016 la doar 25% în 2020, ceea ce afectează securitatea alimentară a României pe termen mediu şi lung.

„APCPR susţine fără echivoc creşterea porcinelor în sistem tradiţional, în mici exploataţii, pentru consum familial sau pentru comercializare, însă cu respectarea normelor minime de biosecuritate, condiţie obligatorie pentru a evita contaminarea cu PPA şi diseminarea virusului în întreaga comunitate.

APCPR salută iniţiativa legislativă a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, susţine măsurile de alocare de fonduri naţionale sau europene pentru sprijinul dezvoltării exploataţiilor mici şi rămâne un partener de dialog pentru autorităţi în acţiunile de prevenire şi combatere a dezastrului produs de Pesta Porcină Africană (PPA) în România. În lipsa acestui demers legislativ – şi al altora necesare reglementării sectorului – tradiţia creşterii porcului în România va deveni istorie”, mai spun producătorii de carne de porc.

Parlamentarii PSD nici nu vor să audă de Ordinul 24/2021

Întrebat de jurnaliștii de la ediția online a Agro TV cu privire la aplicabilitatea și pericolul pe care Ordinul 24/2021 (sau OMADR 24/2021) l-ar reprezenta pentru gospodăriile individuale în care se cresc porci, deputat PSD, Nicu Niță a spus: „Nu-l susținem. EU nu-l susțin! O bună parte dintre cei care locuiesc în mediul rural trăiesc de pe o zi pe alta, cu pensii de CAP, de un leu, doi trei, și mai cresc și ei câte-o găinușă, o văcuță, un purceluș, ca să mai vândă și ei, toamna, să mai dea la nepoți, la cumnați, la frați, la cumetri.

Eu sunt trimis în Parlament de către cetățeni, să le susțin interesele. Ce voi face eu, când mă voi duce în colegiu? Ce să le spun? Totul este public. Va vedea că eu am votat pentru cinci porci”.

Poziția ministrului Agriculturii

La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, menționa că Ordinul 24/2021 privind stabilirea tipurilor de exploataţii de suine vine să îi protejeze pe cei care cresc porci pentru consum familial în gospodăriile proprii, cât şi pe cei care au ferme comerciale, şi respecta normele legale.

În acest context, ministrul Agriculturii preciza că Ordinul 24/2021 reglementează creşterea şi mişcarea porcilor domestici şi împarte exploataţiile de porci în exploataţii non-comerciale (gospodăriile ţărăneşti), unde pot fi crescuţi pentru consum familial până la cinci porci, respectiv exploataţii comerciale, unde sunt crescuţi porci pentru comercializare.

Potrivit precizărilor sale, acestea trebuie să îndeplinească norme minime de biosecuritate, unde trasabilitatea să poată fi uşor verificată. De asemenea, ele trebuie să aibă eficienţă în luarea unor măsuri sanitar-veterinare, în cazul apariţiei unor boli majore.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

  1. Ne.da.voie.sa.crestem.5.porci.ptr.consum.darca.sa.cumperi.purcei.trebuiesa.ii.importi.din.ungaria.sau.pe.filiea.samsarilor.care.sevor.oorganiza.caci.tarăni.nu.are masina.ptr.transport.animale.vii.sa.mergila.poarta.fermelor.sidacaai.sansasa..asiguritransport.pretul.va.fi.unul.inpus.si.nu.unincorect.. ex.sal.negociezi.ai.nevoie.de.avze.ca.exista.un.ordin.care.limiteaza.circulatia.anialelor.siin.aceasta.situatie.taranu.arevoie.sa.ccreasca.pporci.. dar.nu.pot.sasi.procure.purcei.ca.tirgurile.sunt.inchise.locul.unde.seintilneaucei.care.vinde.si.cei.carecumparau.si.negocia.siîși.aalegeau.ddupă.pputerea.de.ccumpărare.a.taranului.cei.care.siaupermissi.au.acursurile.ffinanciare.auinființei.ferme.taraniisuntmajortatea.peste.50.ani..numai.acurajul.sreînființarea.ferme.ca.tpoti.mimaistri.scot.llegi.ce.sunt.sschimbate.cun.sclimbi.ciorapi

Comments are closed.