APCPR nu sustine proiectul pentru stabilirea dimensiunilor si a tipurilor de exploatatii de suine

Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR): „Sperăm ca Guvernul să își mențină angajamentele luate față de fermierii corecți din România! لعبه كريستيانو Dimensionarea exploatațiilor și respectarea normelor de biosecuritate în toate tipurile de ferme sunt măsuri absolut necesare! العاب مربحة للمال

Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) nu susține adoptarea proiectului de ordin pentru stabilirea dimensiunilor și a tipurilor de exploatații de suine publicat în transparență decizională de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în 29 mai 2020, poziție ce a fost comunicată deschis și ferm și reprezentanților Guvernului cu ocazia întâlnirii ce a avut loc la Palatul Victoria în data de 18 iunie 2020.

Așteptările sectorului de creștere a suinelor din România sunt ca acest Guvern să își respecte angajamentul luat față de fermierii corecți și să implementeze, în regim de urgență, măsurilor legislative necesare și solicitate de Comisia Europeană în rapoartele misiunilor de audit efectuate în România. Acestea pun accent pe înregistrarea și trasabilitatea efectivelor de porcine, respectarea normelor de biosecuritate în toate exploatațiile și, nu în ultimul rând, pe elaborarea unei strategii privind controlul populației de porci mistreți, care depășește în prezent de 3 ori limita optimă și pot reprezenta în viitor vectorul principal de răspândire a bolii.

APCPR atrage atenția că ultimele modificări legislative promovate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu respectă recomandările Echipei de urgență veterinară a Uniunii Europene (EUVET), favorizează comerțul ilicit cu animale și, implicit răspândirea Pestei Porcine Africane (PPA) pe teritoriul țării, perpetuând totodată neîncrederea Comisiei Europene în capacitatea autorităților române de a gestiona eficient PPA. 

Principala prevedere din proiectul de ordin care nu poate fi acceptată de membrii APCPR este nespecificarea unui număr maxim de porci care se pot crește în exploatațiile de subzistență (gospodăriile populației), fapt ce menține riscul de a avea animale nedeclarate, crescute fără respectarea normelor minime de biosecuritate și care vor constitui o sursă de alimentare pentru piața neagră și pentru răspândirea Pestei Porcine Africane în teritoriu.

În ceea ce privește normele de biosecuritate din exploatațiile de creștere a porcinelor, APCPR a colaborat constant cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) la elaborarea acestora și a comunicat în scris Autorității acceptul față de varianta anterioară a proiectului de ordin publicată spre consultare publică în 28 februarie 2020.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole