23 aprilie 2021 - 07:15

Crescatori de animale TERORIZATI de atacurile ursilor! Au intrat in gospodarii si le-au omorat animalele

Atacurile ursilor asupra gospodăriilor continuă! Mai mulți crescători de animale din comuna Telega, județul Prahova, au reclamat faptul că, în ultimele zile, o ursoaică le-a intrat pe proprietate și le-a omorât animalele. Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul Județean de Jandarmi (IJJ) Prahova, transmise de Agerpres, zona afectată este monitorizată în prezent, pentru ca aceste incidente să nu se mai repete.

IJJ Prahova mai precizează că ursoaica în cauză are doi pui, iar aparițiile ei pe teritoriul comunei s-au petrecut atât pe timpul zilei, cât și noaptea. Locuitorii din Telega au apelat de patru ori la numărul 112 pentru a semnala atacurile animalului.

Potrivit autorităților, ursoaica a intrat într-o stână și a omorât două oi, iar la ultima sa apariție a luat un porc dintr-o gospodărie. În aceste condiții, jandarmii și reprezentanții fondului de vânătoare au acționat cu efective suplimentare, pentru a îndepărta animalul.

Județul Prahova nu este singurul unde au fost semnalate atacuri ale ursilor în ultimele zile. Potrivit autorităților, în județul Harghita au fost înregistrate cinci astfel de apeluri la sfârșitul săptămânii trecute, semnalând prezența urșilor în localitățile Băile Tușnad și Mihăileni. 

Reprezentanții IJJ Harghita au mai precizat că, de la începutul anului, au fost înregistrate 156 de apeluri pentru a reclama atacurile urșilor pe raza județului Harghita. 

De altfel, după cum AGRO TV informa încă de luna trecută, populațiile de urși de pe teritoriul României au crescut alarmant în ultimii ani. 

“Există un număr foarte mare de urși, populația este mult peste optim, ceea ce înseamnă o mare presiune asupra animalelor domestice. Am avut multe cazuri de pagube în gospodării, și se înregistrează o creștere în acest sens. În toate zonele de deal și de munte există efective de urși. Provoacă pagube în gospodării, livezi și grădini”, avertiza atunci Dragoș Ștefănescu, directorul AJVPS Buzău.