5 august 2021 - 08:47

Populatia de ursi a crescut alarmant! Se cere interventia urgenta a Ministerului

Populația de urși a crescut alarmant în ultimii ani, iar atacurile în gospodăriile locuitorilor de la poalele munților au devenit tot mai dese. Se întâmplă în județul Buzău unde, Agenția de Protecția Mediului a raportat , după ultima monitorizare, 970 de exemplare de urși. Creșterea este destul de mare pentru că în 2018 erau la Buzău 820 de urși în pădurile din Buzău.

“Există un număr foarte mare de urși, populația este mult peste optim, ceea ce înseamnă o mare presiune asupra animalelor domestice.Am avut multe cazuri de pagube în gospodării, și se înregistrează o creștere în acest sens. În toate zonele de deal și de munte există efective de urși. Tendința este de coborâre spre Rm. Sărat, spre Beceni, Aldeni chiar. Coboară, provoacă pagube în livezi, grădini.”, spune directorul AJVPS Buzău, Dragoș Ștefănescu.

Acesta explică faptul că este nevoie urgent de intervenția Ministerului Mediului.

“ Ar trebui intervenit cu derogare de la minister. În ianuarie s-a adoptat o modificare a legii prin care Ministerul Mediului avea obligația ca până la 15 mai să acorde un nivel de prevenție. Lucru care nu s-a întâmplat până în prezent, deci este o problemă”, a mai declarat Dragoș Ștefănescu.

Totuși, tot Agenția de Protecția Mediului arată că în ultima perioadă, doi gestionari de fonduri de vânătoare au solicitat acordul pentru recoltarea a 4 urși care au provocat pagube repetate în zona de munte a  Buzăului. Două exemplare au fost recoltate în final, unul la Odăile și altul la Pardoși.

Autor: Marilena Dinu

Comments are closed.