Crescător de ovine: ”Tone de brânză stau în beciurile ciobanilor”

La fel ca multe alte sectoare, și sectorul oieritului a fost grav afectat de pandemie în ultimul an. Crescătorii de ovine se plâng că stau cu tonele de brânză în beciuri, din cauza faptului că nu mai au unde să o vândă, în contextul în care industria HoReCa este la pământ. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” cu mai mulți invitați reprezentativi pentru acest sector.

”Acum un an spuneam că n-o să mai existe lapte de oaie în următorii 2-3 ani. Acum idee este schimbarea rasei, de la mixtă la carne, pentru că nu mai există mulgători și nu mai există predictibilitate. Când mulgi oaia, trebuie să o mulgi în fiecare zi, dar dacă tu nu știi ce faci mâine… Plus că nu mai ai unde să vinzi. HoReCa absorbea foarte multă brânză de oaie, de capră, de vacă. La fel și piețele. Este un haos”, a precizat Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).

Potrivit crescătorilor de ovine, fermierii au în aceste momente tone de brânză depozitată în beciuri, brânză pe care nu au unde să o vândă.

”Extraordinar de mulți fermieri sunt cu produsele, cu brânza în beciuri. Nu au reușit să o vândă peste iarnă, când se căuta brânza la timpul ei. Tone de brânză sunt în beciurile ciobanilor” ne-a spus Nicu Cioranu, președinte ROMOVIS.

Singurele căi de comercializare pe care le aveau ciobanii la dispoziție au fost grav afectate de pandemie, astfel că până și oamenii care până acum veneau la piață, preferă acum să aleagă supermarketurile.

”Singurul debușeu era HoReCa și piețele, care sunt sugrumate la ora actuală. Nu mai găsești fermieri care să vândă în piață, că nu mai pot. Poliția vine de 10 ori pe zi în piață. Cumpărătorii, din cauza controalelor, preferă să nu mai meargă în piață, pentru că sunt urmăriți în continuu; merg în alte locuri”, a adăugat Cristian Butnariu, vicepreședinte ROMOVIS.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole