26 mai 2022 - 21:32

Crescător de ovine: ”Prețul mielului nu este bun, este foarte bun!”

În fiecare an, în preajma Sărbătorilor Pascale, crescătorii de ovine își fac calculele să vadă cu ce preț vor vine mieii. Anul acesta, se pare că prețul mielului este unul foarte bun pentru crescători. Nu o spunem noi, ci președintele Federației ROMOVIS, Nicolae Cioranu.

”În momentul acesta nu ne putem văita. Acum, în perioada aceasta, ne bucurăm de două sărbători – sărbătoarea musulmanilor, care este în 13 septembrie, iar acele vapoare plecate despre care era vorba în Canalul Suez au plecat să ajungă la această sărbătoare, și sărbătoarea pascală catolică. Deci prețul mielului nu este bun, este foarte bun față de alți ani”, a precizat Nicu Cioranu în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.

Potrivit crescătorului, prețul mielului mare în acest moment ajunge la 14 lei/kg. Ciobanii se tem, totuși, de o eventuală interzicere a exportului de animale vii, după ce acest subiect a ajuns din nou în atenția publică odată cu incidentul din Canalul Suez.

”Mielul mare, mielul de lapte, la o greutate de 30-35 kilograme se vinde acum cu 14 lei/kg, dar s-au vândut miei mici de până în 20 kg și cu 16,5 lei/kg. Nu este o poveste, sunt lucruri reale. Eu zic că în acest moment nu avem motive să ne plângem de prețul mielului, dar doamne ferește de o interzicere a exportului de animale vii”, a mai spus președintele ROMOVIS.

Potrivit lui Nicu Cioranu, fermierii nu ar avea nimic împotrivă să nu mai vândă animale vii, atât timp cât li se pun la dispoziție condiții astfel încât să poată abatoriza animalele. Totuși, o astfel de strategie ar putea duce la pierderea parteneriatelor cu țările arabe, care vor în special animale vii, datorită tradițiilor de sacrificare din zonele respective.

”Așteptăm varianta cealaltă, care să ne ofere măcar același preț pe care ni-l oferă piața pe animal viu și nu o să avem nimic împotrivă. Dar eu nu văd așa ceva, pentru că am fost în patru țări arabe și n-am auzit pe nimeni să zică acolo că vor pe primul loc carcasă. Dumnealor vor animale vii, pentru că mănâncă carne proaspătă”, a mai spus Nicu Cioranu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.