Colindul, una dintre cele mai vechi tradiții românești, se păstrează cu sfințenie în comuna dâmbovițeană Ulmi.
Zeci de copii, însoțiți de adulti, au ieșit luni seară pe ulițele comunei pentru a colinda. Colindătorii au fost întâmpinați în fiecare gospodărie și cu nuci, covrigi și dulciuri, iar sătenii spun că porțile lor sunt deschise în această perioadă pentru toți cei care vin să colinde.
Chiar dacă numărul celor care merg la colindat a scăzut în ultimii ani, tradiția merge mai departe, iar sătenii speră ca acest obicei să nu se piardă niciodată.
Printre colindători s-au numărat și cei din familia lui Daniel Dragomir, care an de an străbat mii de kilometri doar pentru a menține vie aceste tradiții în conștiința copiilor.
„Noi stăm de câțiva ani în Spania, pot spune că suntem stabiliți acolo. Copiii sunt născuți acolo și au o viață frumoasă acolo. Pe fiecare an, de sărbători, îi aducem în Romania și mergem la colindat. Vrem să vadă și ei care sunt tradițiile aici și să nu pierdem contactul cu această țară frumoasă”, spune Daniel Dragomir.
Și Sorin Oneață s-a arătat bucuros să-și petreacă seara, alături de copii, pe străzile din Ulmi. „Am venit cu mare plăcere, în fiecare an. Colindăm pe la toate casele și suntem primiți cu mare bucurie în fiecare gospodărie”, spune acesta.
La rândul său, Sorina Matei își amintește cu drag de anii copilăriei: „Am copilărit aici, în această comună, și mergeam în fiecare an la colindat. Abia așteptam să vină sărbătorile să mergem să colindăm. Ne bucuram de fiecare covrig pe care îl primeam. Este un sentiment unic pe care îl simt și acum când suntem în preajma sărbătorilor”.
Sătenii din Ulmi se pregătesc an de an, cu sfințenie pentru această seară minunată.
„Nu vrem să se piardă această tradiție. Ieșim în fiecare an la poartă și împârțim colindătorilor covrigi, nuci și dulciuri. Ne bucurăm când vedem atâția copii care ne trec pragul. Sunt ferm convins că această frumoasă tradiție nu o să dispară niciodată”, spune Marcel Vanturia.