22 ianuarie 2022 - 14:24

Comisia Europeana a APROBAT! Ajutor de 100.000 euro pentru fermierii romani

Ajutor de până la 100.000 euro pentru fermierii români afectați de criza COVID-19! Comisia Europeană a anunțat că a aprobat schema de ajutor de stat în valoare de 4,521 miliarde de lei (935 milioane de euro) introdusă de România pentru a susţine companiile afectate de pandemia de coronavirus. Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat.

Ajutorul va lua forma unor subvenții directe pentru capital circulant și investiții în producție și va fi cofinanțat prin Fondul european de dezvoltare regională.

Măsura este adresată IMM-urilor active în anumite sectoare şi unor mari companii care au legături cu IMM-urile eligibile, care au fost afectate negativ de pandemia COVID-19. Obiectivul ei este să furnizeze lichiditate pentru aceste companii, ceea ce le permite să îşi continue activităţile, să demareze investiţii şi să menţină locurile de muncă.

Astfel, potrivit Comisiei Europene, schema destinată României îndeplinește toate criteriile de eligibilitate: ea nu va depăși 100.000 de euro per societate care își desfășoară activitatea în sectorul agricol primar, 120.000 de euro per societate care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului sau al acvaculturii și 800.000 de euro per societate care își desfășoară activitatea în toate celelalte sectoare. În plus, schema se va desfășura până la data 31 decembrie 2020.

În motivarea Comisiei se arată că măsura este una necesară și adecvată, menită să remedieze problemele economice provocate de pandemie.