26 septembrie 2021 - 00:13

Comercianti agricoli, prinsi ca vindeau sute de recipiente cu pesticide interzise

Sute de recipiente cu pesticide interzise au fost confiscate de poliție de la comercianții agricoli din Buzău. Agenții din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău au efectuat percheziții pe raza municipiilor Buzău și Râmnicu Sărat, la sediile şi punctele de lucru ale organizaţiilor agricole de pe raza celor două localităţi.

Potrivit bursa.ro, prechezițiile s-au desfășurat în zece localități, atât la sediile şi punctele de lucru ale unor agenţi economici, cât şi la domiciliile administratorilor acestor firme, iar polițiștii s-au dus direct la comercianți bănuiți că ar vinde substanțe interzise. Mai precis, autoritățile bănuiau că persoanele făceau trafic de fosfură de aluminiu, un pesticid extrem de periculos pentru om, care se poate comercializa doar cu o autorizaţie specială.

În urma acțiunilor, au fost confiscate peste 280 de recipiente, care conțineau sau prezentau urme de fosfat de aluminiu, într-o cantitate de aproximativ 20 de kilograme. Potrivit poliției, bănuiţi de săvârşirea faptelor sunt doi bărbaţi în vărstă de 39 şi 46 de ani, din Buzău respectiv localitatea Cernăteşti.

Fosfura de aluminiu este un pesticid ieftin, utilizat pentru prelucrarea cerealelor, însă el reprezintă și una dintre cele mai frecvente cauze de otrăvire cu pesticide agricole. Aceasta eliberează gazul de fosfură atunci când vine în contact fie cu umiditatea atmosferică, fie cu acid clorhidric în stomac.

Legea prevede ca această substanță să fie tranzacţionată, deţinută, transportată şi utilizată exclusiv de persoane juridice autorizate în acest sens ce deţin competenţele profesionale şi mijloacele de protecţie necesare.

Potrivit specialiștilor, toxicitatea la om apare fie din cauza ingerării fosfinei de aluminiu(mod obişnuit) după expunere şi leziuni cauzate de inhalare sau chiar după absorbţie prin piele. Poate afecta inima, plămânii, rinichii, ficatul, cu manifestări de aritmii cardiace grave, acidoză şi edem pulmonar.

Mai mult, otrăvirea cu acest tip de pesticide are o mortalitate ridicată (30-100%), iar supravieţuirea este puţin probabilă, dacă se consumă mai mult de 1,5 g de fosfură de aluminiu.