Se vorbește, deja, de ani de zile, de Camerele Agricole, un instrument de care agricultura românească are mare nevoie, însă care întârzie să apară. Deși pare că toată lumea s-a pus de acord vis-a-vis de utilitatea acestora, la nivel legislativ, legea camerelor agricole încă întâmpină blocaje, iar nimeni nu pare să știe când va deveni realitate.
Subiectul a fost discutat și în cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”, unde realizatorul Ovidiu Ghinea i-a avut invitați pe Ștefan Gheorghiță, fermier cu experiență, și pe fostul secretar de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Daniel Botănoiu.
Ștefan Gheorghiță a subliniat faptul că aceste Camere Agricole nu sunt suficiente, atâta timp cât nu vin însoțite de o serie de lucruri adiacente, care le vor face să funcționeze așa cum trebuie.
”Degeaba facem Camerele Agricole, dacă nu facem și niște lucruri adiacente. Eu am mai spus-o și când a fost legea vânzării pământului. Acolo era o prevedere că cei care cumpără, în afară de preemptori, trebuie să aibă pregătire de specialitate. Eu am propus atunci și o solicit în permanență: trebuie să instaurăm necesitatea cunoștințelor profesionale sub trei forme – ori omul are studii de specialitate, ori își angajează un om cu studii de specialitate, ori face un contract de consultanță cu cineva de specialitate. Nu putem să lăsăm toți amatorii să se joace cu pesticidele de parcă sunt artificiile de Crăciun. Așa s-a ajuns la noi și așa se continuă, indiferent de domeniu.
Nu mi se pare corect. Vrem să rezolvăm problema? Atunci hai să o rezolvăm pe toate fronturile. Degeaba fac o Cameră Agricolă care nu va avea posibilitatea să-și exercite menirea. Fiindcă nimeni nu va plăti de bunăvoie bani pentru consultanță, să fim serioși. Cine vrea să plătească, și acum își angajează consultant, nu așteaptă Camera Agricolă”, a subliniat fermierul Ștefan Gheorghiță, în direct la AGRO TV.
”Camera Agricolă va fi funcțională când va avea specialiști în fiecare domeniu agricol, care să propage tehnologia, nu să culeagă informații. Doar atunci fermierul va plăti când va primi”, a adăugat fermierul Puiu Ilisei.
Fostul secretar de stat de la MADR, Daniel Botănoiu, a explicat la rândul său, că aceste Camere Agricole trebuie finanțate la început de stat, după care ele trebuie să treacă printr-o perioadă de tranziție, până când vor ajunge să fie finanțate 100% de fermieri.
”Le dai la început o sumă de bani, după care ei ajung să stea pe picioarele lor. Să aibă serviciile acelea integrate cu privire la furnizarea datelor despre tehnologii, despre modul de utilizare al produselor de protecția plantelor, vor avea consultanță, vor ști cum să-și vândă terenurile, vor ști cum să cumpere, pentru că este important și lucrul acesta, cum să-și vândă marfa mai bine, cum să lucreze centralizat și așa mai departe. Toate acestea după o perioadă de tranziție.”