27 octombrie 2021 - 11:21

COD GALBEN în toată țara! Meteorologii anunță viscol, polei și temperaturi scăzute

Se strică vremea în toată România! Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben de ninsori viscolite, polei și răcire accentuată, valabil în întreaga țară. Avertizarea intră în vigoare începând de joi, 10 februarie, ora 14:00, și va dura până vineri, 11 februarie, ora 12:00.

În intervalul menționat, vremea se va răci brusc și accentuat în toate regiunile, astfel încât în cursul nopții de joi spre vineri (11/12 februarie) va fi ger în vestul, nordul, nord-estul și centrul țării. Treptat vor predomina ninsorile la început în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova și zonele montane, apoi și în Dobrogea și cea mai mare parte a Munteniei și se va depune strat de zăpadă, pe alocuri consistent. Local se va semnala polei sau ghețuș.

Meteorologii avertizează că vor exista intensificări ale vântului în toată țara, amplificând senzația de frig, cu viteze de 55-65 km/h și temporar peste 70-80 km/h, mai ales în sud-vest, centru, est și sud-est. La munte vântul va sufla tare, cu rafale de peste 70-90 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă vor depăși 100-120 km/h. Temporar ninsorile vor fi viscolite, iar zăpada spulberată.

Pe lângă această avertizare, ANM a mai emis două coduri galbene. Primul este valabil de astăzi, până mâine la ora 12:00. Zonele vizate sunt Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și în vestul Carpaților Meridionali, unde temporar vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie, moderate cantitativ.

Mai mult, meteorologii atenționează că începând cu 11 februarie, ora 06:00, vor exista depuneri de polei pe arii extinse din țară. Zonele vizate sunt estul și nord-vestul țării. Pe parcursul zilei de 11 februarie, treptat, ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare, vântul se va intensifica, cu viteze în general de 55-65 km/h, viscolind ninsoarea.