17 octombrie 2021 - 11:51

Reacția lui Cîțu la anunțul moțiunii PSD împotriva ministrului Oros: „Anul acesta o să ignorăm”

Într-un briefing de presă susținut de prim-ministrul liberal, Florin Cîțu, vineri, 19 martie 2021, la finalul ședinței Executivului de la București, acesta a anunțat că va ignora moțiunea simplă inițiată de PSD împotriva ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.

În condițiile în care, a spus Cîțu, în legislatura în care PSD avea majoritate în Parlament, PNL a reușit să guverneze, implicit să treacă peste valul de moțiuni inițiate de partidul de opoziție, „anul acesta o să ignorăm” a replicat Cîțu.

Afirmația șefului Guvernului survine în contextul precizărilor șefului PSD, Marcel Ciolacu, potrivit cărora ministrul Oros va fi supus unei moțiuni simple.

„Îmi aduc aminte că, anul trecut, am făcut parte dintr-un Guvern care a condus România într-o perioadă dificilă, cu un Parlament majoritar PSD care încerca să ne oprească în fiecare zi. Şi totuşi am reuşit să facem faţă, am guvernat România bine anul trecut. Anul acesta o să ignorăm”, a răspuns Cîțu pe tema moțiunii anti-Oros.

Tot într-o conferință de presă, de această dată de joi, 18 martie 2021, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că, săptămâna viitoare, PSD urmează să depună la Camera Deputaților o moţiune simplă împotriva ministrului Agriculturii, Adrian Oros, considerând că există un pericol real în ceea ce priveşte securitatea alimentară.

„Săptămâna viitoare depunem o moţiune simplă la adresa domnului ministru Oros, la Camera Deputaţilor. Pericolul asupra securităţii alimentare a României în acest moment este unul real. Vă reamintesc că România nu mai produce pesticide, îngrăşăminte sau seminţe. Vedem că, în continuare, nu se ia nicio măsură în această zonă, nu încercăm să promovăm produsele româneşti şi autohtone, atât tradiţionale, cât şi cele produse cu materie primă chiar importată, nu vedem un program coerent în acest moment din partea Ministerului Agriculturii”, a afirmat Marcel Ciolacu.

„Domnul ministru Oros este într-o lume paralelă”

Preşedintele PSD a mai spus că românii nu îşi pot permite „această incapacitate a Guvernului de a gestiona una dintre cele mai mari, cele mai importante probleme ale unui stat”.

„Am avut astăzi (n.r. – joi, 18 martie 2021) o întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor, federaţiilor şi sindicatelor din domeniul agoalimentar.(…) Am văzut că, concomitent cu întâlnirea noastră, a ieşit şi domnul ministru Oros şi a produs anumite ştiri. Cu toţii am tras o concluzie – domnul ministru Oros este într-o lume paralelă faţă de ceea ce se întâmplă în acest moment în acest domeniu.

„În primul rând, nu s-au luat măsuri, nu au fost date nici până acum despăgubirile pentru secetă, nu au fost plătită acciza pe trimestrele 3 şi 4 de anul trecut, ceea ce reprezintă 60% din totalul de acciză şi, nu în ultimul rând, am văzut că ministrul Oros a venit cu o iniţiativă parlamentară, la Senat, să modifice legea 17, cea privitoare la înstrăinarea terenurilor.

„De aceea, împreună cu colegii mei, am decis, săptămâna viitoare, să depunem o moţiune simplă la adresa domnului ministru Oros la Camera Deputaţilor. Pericolul asupra securităţii alimentare a României în acest moment este unul real”, a spus Ciolacu în conferința de presă, citat de Agerpres.

PSD-istul a acuzat șefia MADR că nu întreprinde nicio măsură în promovarea produselor românești.

„Vedem că, în continuare, nu se ia nicio măsură în această zonă, nu încercăm să promovăm produsele româneşti şi autohtone, atât tradiţionale, cât şi cele produse cu materie primă chiar importată, nu vedem un program coerent în acest moment din partea Ministerului Agriculturii. Nu mai putem să ne permitem această incapacitate a Guvernului de a gestiona una dintre cele mai mari şi cele mai importante probleme ale fiecărui stat”, a afirmat totodată liderul PSD.

Ciolacu a afirmat că ministrul Agriculturii vrea să modifice un proiect de lege trecut prin Parlament de PSD, astfel încât să se permită vânzarea pământului agricol şi către cetăţeni străini.

Și fermierii îl vor taxa pe Oros

Tot săptămâna viitoare, în data de 24 martie 2021, Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice „Grânarii” Iași a inițiat și va participa la un protest al fermierilor, în Piața Victoriei, București.

„Având în vedere că declarațiile Ministrului Agriculturii date ieri, 18 martie 2021, în cadrul conferinței de Presă de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin care face referire la despăgubirile pentru secetă din anul 2020, au fost lacunare și nu se întrevede plata acestora, nici măcar pentru procentul nealocat la despăgubirile pentru culturile de toamnă, Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice ”Grânarii” Iași a inițiat și va participa la un protest al fermierilor, în Piața Victoriei, București, în data de 24 martie 2021, între orele 11:00-14:00. La acțiune vor participa fermieri din județele: Iași, Botoșani, Vaslui”, se menționează într-un anunț al asociației.

Anunțul ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, despre despăgubiri (plata proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, cât și scontarea acestora) este clar – acestea nu sunt posibile până la următoarea rectificare de buget.

Precizările oficiale au ale ministrului de resort au fost făcute într-o conferință de presă de joi, 18 martie 2021.

Conform precizărilor sale despre despăgubiri, prevederile programului Agro IMM Invest și plata anticipată a subvențiilor sunt singurele măsuri de care, deocamdată, le are la dispoziție instituția pe care Oros o conduce.

Sursă foto: Internet

  1. DUTE CATULE DUTEEEEE DUTEEEEE DUTEEEE LASANEEEEE DUTE TATA CA NU ESTI DE NATIONALA FATI UN BINE SA NU AJUNGI SI TU PRIN TARI STREINE. LASANE DRACU CU GUVERNAREA TA SARCI MAI SUNTETI DECATE ORI AT I AJUNS LA GUVERNATE NU STITI ALT CEVA DECAT TAERIIIIII VAI CAPU VOSTRU DAI VA VOTAT LUMEA STITI ADUNAREA DOAR PENTRU VOI .

  2. Nu înțeleg dc nu ieșim în strada. Prea mare aroganta din partea lu câtu si oros. Hooo.

Comments are closed.