17 septembrie 2021 - 17:07

Ciobani, aveți grijă la șacali! Avertismentul vânătorilor

Apariția unui număr mare de șacali aurii care migrează din Delta Dunării spre râul Prut i-a alarmat pe vânători, relatează evz.ro.  Aceștia îi avertizează localnici, în special pe cei care dețin oi, că șacalii sunt animale periculoase care obișnuiesc să atace în haite, pe timpul nopții, în special stânele. 

Zeci de oi din turmele de pe Valea Prutului au fost omorâte anul acesta de șacalii aurii. Din acest motiv, vânătorii au nevoie de sprijinul populației, care să anunțe de fiecare dată când sesizează prezența acestor animale în zonă. 

Vasile Negru, directorul Asociației Județene a Vânătorilor din Vaslui adresează oamenilor rugămintea ca „în momentul în care depistează și au semnale, să informeze cel mai apropiat pădurar, pădurar de vânătoare sau paznic de vânătoare, ca să luăm măsurile impuse de lege”.

La nivelul județului Vaslui sunt 27 fonduri cinegetice, iar vânătorii susțin că șacalul auriu cunoaște toate aceste zone. Veniți din Bulgaria, șacalii reprezintă un real pericol pentru cei care merg în pădure. Aceste animale fiind înfometate pot ataca în orice moment. Din câte se știe, multe dintre pădurile situate de-a lungul Dunării sunt pline de șacali.

Șacalii au pătruns în fauna autohtonă acum 50 de ani iar numărul lor este într-o continuă creștere în partea de sud – est a țării. Specialiștii susțin că aceste animale reprezintă singura specie de mamifer despre care au motive să creadă că a apărut în fauna noastră ca rezultat direct al încălzirii climei.

Originar din India, pătruns prin Iran, Turcia iar apoi și Europa, în special Grecia, Bulgaria, Albania și România. 

Astăzi, șacalul auriu este numeros în sudul Olteniei, Munteniei şi Dobrogei. Cei mai mulţi şacali din România trăiesc, în prezent, în judeţele Tulcea (unde au gonit aproape toate vulpile din Deltă), Constanţa, Călăraşi, Giurgiu şi în împrejurimile Bucureştiului.