Cine primește subvenția ANT la BOVINE în 2021? Oros: Vreau ca banii să ajungă la animalele reale

Data de referință pentru subvenția ANT la bovine reprezintă un punct de negociere important în noua Politică Agricolă Comună. Deși în primă fază, mai multe țări s-au împotrivit ca aceasta să fie actualizată, se pare că până la urmă, aceasta va fi adusă mai aproape de prezent, mai precis în 2018. Nu este o soluție ideală, susține ministrul agriculturii, Adrian Oros, care spune că ar fi vrut ca data de referință să fie actualizată în fiecare an, pentru ca banii să fie acordați pentru numărul real de animale.

”Este o problemă jenantă, dar așa este regulamentul european. Acel an de referință după care se dădea Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT). Consiliul AgriFish nu a dorit să schimbăm anul de referință, așa cum am cerut eu și colega mea din Bulgaria. Eu m-am abținut atunci și nu am votat pachetul respectiv. În schimb, a doua zi, în Parlamentul European, colegii mei și colegii din Bulgaria au reușit să-i lămurească pe cei din Comisia de Agricultură să schimbe data de referință, dar s-a acceptat doar 2018. Eu aș fi vrut să fie ca la ovine, în fiecare an – 1 ianuarie sau o altă dată în anul respectiv”, a precizat Adrian Oros în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.

Șeful MADR mai spune că data actualizată va intra în vigoare abia din 2023. Până atunci, Oros va încerca să găsească o soluție legală și morală prin care să plătească subvenția ANT cu precădere către crescătorii de bovine care chiar cresc animalele respective.

”Mulți dintre cei care sunt crescători de bovine știu că ANT-ul se dădea și în 2019 pe animalele din 2013, deși mulți aveau animale mai multe, mai puține sau deloc. Este frustrant pentru cei care au bovine mult mai multe să primească doar pentru animalele din 2013, iar vecinul lor care acum nu mai are niciun animal să primească în continuare pe cele din 2013. Sunt bani de la bugetul național.

Data de referință s-a schimbat la 2018, dar asta începe doar de când începe Programul Național Strategic, deci din 2023. De aceea eu, împreună cu colegii mei, o să mă gândesc cum o să dau anul acesta ANT-ul, pentru că regulamentul mă obligă. O să mă gândesc cum o să dau acest ANT astfel încât banii să ajungă cât mai mult la animalele reale. Am câteva variante. O să discut și cu asociațiile varianta legală, dar în primul rând morală, pentru că ceea ce se întâmplă acum este legal, dar este total imoral”, a mai subliniat Adrian Oros pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Dar cu pasiunile,sunt tânăr fermier din Roșiori de Vede , eu și fratele meu avem ce l mai mare efectiv de bovine real si nu avem pășune.Primaria a dat toată pășunea la Aca Roșiori iar acestia comportă un caracter închis,nu primesc pe nimeni în asociație decât prin vot,suprafața totală este împărțită pe membri din 2018 uni dintre ei nu mai dețin efectiv bovine,ovine caprine,fac încărcătura per asociație multe animale nefiind scăzute din calculator,fac încărcătura masiv cu porcine,pe care toamna ii scade,vând toamna oile primăvară cumpără și le pune cerceivechi,la fel facsi cu miei,supradeclarari de animale.Primaria nu a luat și nu ne ia în considerare cererile și sesizările,nu rezolva nimic ,,la mijloc sunt interese financiare și multe șmecheri.Rezerva de pășune nu există deși au fost 200 de ha pe care au împărțit o la doi baroni locali care au pământ cat cuprinde.In 2020 aprox.60 la sută din pășune a fost cosita și balotata de Aca, apare întrebarea dacă ei au atât de multe animale care declară și fac cu ele încărcătura cum cosesc atât fan, izlaz neatins va arat filmare,ei îmi răspund că justifica prin cosit.Mare problema .
    ,

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole