Cifră dureroasă pentru un fermier protestatar: „Zero kilograme de cereale”

Adrian Chirițoiu, fermier din Vaslui, membru al ACCPT Iași, și-a exprimat la rândul său oful cu ocazia protestului agricultorilor de miercuri, 24 martie 2021, ocazie cu care a dezvăluit situația dramatică în care se găsesc făuritorii de hrană ai României.

Potrivit spuselor sale, anul trecut, el, alături de alți circa 100 de fermieri, nu au recoltat niciun bob de cereale de pe suprafețele însămânțate și cere Guvernului Cîțu să-i ajute pe fermieri cu despăgubirile pentru culturile înființate în primăvara anului trecut, calamitate de seceta pedologică extremă.

„Cifra de azi este 0. Zero kilograme de cereale, zero kilograme la porumb, zero kilograme la floarea soarelui. În situația aceasta, în care nu am recoltat niciun bob anul trecut, suntem peste 100 de fermieri din Vaslui. Zero este și încrederea noastră în acest Ministru al Agriculturii”, a afirmat Chirițoiu de la ACCPT Iași.

Și ing. Alexandru Baciu, vicepreședintele LAPAR, a precizat faptul că pentru Executivul de la București, acordarea despăgubirilor nu ar fi fost un efort atât de mare.

„Ce-ar fi însemnat aceste despăgubiri pentru colegii noștri care au suferit această secetă cumplită? Ce efort ar fi trebuit să facă Guvernul, statul român, în condițiile în care a cheltuit nenumărați bani pe măști, dezinfectanți, care nu și-au avut niciodată finalitatea sau nu și-au avut rostul? Pandemia există, n-am reușit s-o stopăm! Ar fi însemnat un efort, până la urmă, de 600 de milioane de lei, nu de un miliard. 600 de milioane care ar fi însemnat o gură de oxigen pentru mulți dintre dumneavoastră!”, a afirmat cu ocazia protestului, viceliderul LAPAR, care a adăugat că „Pe colegii din Moldova, care au venit astăzi, vreau să-i asigur că celelalte organizații sunt în totalitate aproape de ei.”

„Avem datorii la bănci și nu reușim să plătim ratele scadente”

La același protest, Ion Notingar, fermier din comuna Miroslava, Iași și membru în ACCPT Iași, a adus în discuție faptul că subvenția acordată în România este la jumătate față de cea acordată în alte state europene, precum și că produsele românești sunt de o calitate superioară față de cele din alte țări UE.

„Noi, datorită cuvântului dumneavoastră, am făcut credite agricole ca să ne putem continua dezvoltarea fermelor și să putem înființa culturile. Avem datorii la bănci și nu reușim să plătim ratele scadente”, a precizat producătorul agricol.

Totodată, Notingar a exprimat intenția fermierilor de a continua demersurile în cazul în care nu se vor acorda despăgubirile pentru culturile afectate de seceta din anul precedent.

„Am avut niște acțiuni decente, dar vom continua dacă nu ni se va acorda ceea ce ni s-a promis. Nu vrem să transformăm tractoarele și utilajele agricole în niște obiecte pentru a bloca autostrăzile și drumurile publice, pentru a se respecta niște promisiuni care au fost făcute”, a spus el.

Theodor Ichim, președinte Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea (APAD), a precizat la rândul său că un administrator isteț ar investi bani acolo unde ar exista un potențial, într-o afacere care se prefigurează a-i aduce banii înapoi foarte repede.

„Dați-ne despăgubirile pentru culturile de primăvară calamitate, pentru că oricum în agricultură le vom întoarce! Vom cumpăra îngrășăminte, combustibil, vom face toate lucrările necesare și vom avea producții, care vor însemna bani în economie. O declarație oficială a unui ministru într-o țară civilizată este luată în serios de către cei cărora li se adresează.

Domnule ministru, în baza declarațiilor dumneavoastră, colegii noștri au achiziționat inputuri cu scadență la momentul acordării despăgubirilor. Ne-ați adus în imposibilitate de plată! După ce fermierii s-au confruntat cu o calamitate naturală, acum se confruntă cu altă calamitate: minciunile oficialilor!”, a menționat Ichim.

Și Petru Dăscălescu, fermier Iași, membru al ACCPT Iași, a transmis un mesaj ferm către Guvernanții României: „Domnilor guvernanți, nu încercați să dați acest pământ pe care noi îl trudim și pe care vrem să-l lăsăm copiilor noștri și copiilor copiilor noștri!”

Nu în ultimul rând, Vergil Buche, fermier din județul Botoșani, pe parcursul discursului său a prezentat situația din anul precedent pentru județul Botoșani.

„La Botoșani, jumătate din județ a făcut producție, iar jumătate nu, dar nu suntem vinovați, noi, cei care nu am reușit să facem. (…) Am venit până aici nu ca să cerșim, ci ca să ni se dea ce ni s-a promis!”, a conchis acesta.

Potrivit APPR, în jurul orei prânzului zilei de 24 martie 2021, reprezentanții protestatarilor au fost primiți la Guvern pentru a discuta cu premierul Florin Cîțu. Ca urmare a întâlnirii, senatorul George Scarlat, președintele Comisiei pentru Agricultură din Senat, i-a asigurat pe fermieri de sprijinul acțiunilor intreprinse de aceștia, iar în cursul săptămânii următoare, vor cere un răspuns din partea prim-ministrului și în funcție de răspuns vor decide care este următorul pas.

Scrisoarea deschisă

1) Cuțitul a ajuns la os!

În data de 22 martie 2021, Alianța pentru Agricultură și Cooperare trimitea o scrisoare deschisă premierului Florin Cîțu, prin intermediul căreia își vărsau oful cu privire la lipsa plăților despăgubirilor.

„Fermierii fierb, noi reprezentanții lor, cu dificultate ținem starea de spirit, încă, sub control!

2) Motive

a) subvenții sub nivelul celor europene, în timp ce achizițiile noastre: utilaje, fertilizanți, inputuri, semințe, carburanți duc banii tocmai către acele țări unde fermierul este mult mai bine sprijinit atât de stat, cat și de UE;

b) 95% dintre fermieri au credite la bănci, plătesc dobânzi si penalități la credite, în timp ce în alte state europene dobânzile sunt în jur de 1-2% sau chiar negative.

c) da, în 30 de ani agricultura a crescut, dar aceasta nu a însemnat neapărat creșterea nivelului de trai ! Satul românesc este depopulat iar zootehnia, principalul client al fermierilor din sectorul vegetal în condiții normale, este în moarte clinică!

d) anul trecut, ca urmare a secetei din zona de est și sud-est, pentru fermieri înseamnă:
– diminuarea cifrei de afaceri cu 40% – la 90%;
– întârzieri la plata facturilor pentru inputuri, traduse în pierderi de 25 -50%;
– despagubirile ar acoperi costurile cu achiziția îngrășămintelor, care, în ultimele 2 luni, au crescut cu 30- 110%;
– costul carburanților a crescut cu 15% din 15 nov. 2020 până acum;
– distribuitorii nu mai finanțează fermieri cu datorii din anul 2020 pentru ca nu au încredere că își vor recupera banii;
– culturile de primavară au fost mai puternic afectate decât cele de toamnă, iar acestea din urmă au fost despagubite în procent de ~90%. Nu este corect ca cele de toamnă să fie despagubite și cele de primavară, NU;
– unii fermieri, neîndeplinind contractele de livrari cereale, au primit penalitați de la 100 pana la 800 lei/tonă;

e) domnul ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale a afirmat că: «Despăgubirile nu acoperă nici pe departe pierderile suferite de fermieri»;
f) despăgubirile se vor întoarce, în mare parte, la buget prin: TVA, impozite, taxe locale;
g) la toate acestea adăugăm noi motive de îngrijorare generate de măsuri și acțiuni care ne vor afecta grav în acest an din cauza: – propunerilor de modificare a legii vânzării terenurilor, în defavoarea fermierilor; – reducerii ANT cu până la 100%, față de anul trecut; – inaccesibilității programului Agro IMM Invest pentru fermierii din zonele afectate de seceta din anul agricol precedent.

3) În concluzie, domnule prim-ministru: cu demnitate cerem sprijin, nu cerșim; cu demnitate, va solicităm să sprijiniți ieșirea fermierilor dintr-o situație gravă; dovediți că susțineți agricultura din România, sector economic aflat în mare suferință; constatați că nemulțumirile fermierilor disperați pot genera manifestări sociale grave, care nu sunt de dorit nici pentru dumneavoastră, nici pentru noi; dați semnalul pe care îl așteaptă mii de fermieri – alocare financiară pentru plata despăgubirilor către fermierii din zonele calamitate de secetă în anul 2020!

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole