Care este soluția acolo unde au fost probleme de răsărire în toamnă, după perioada prelugită de secetă? Care este soluția acolo unde se dorește creșterea suprafețelor cu plante într-un ciclu mult mai scurt și care să evite perioada de caldură excesivă din vară?
Cultivarea grâului de primăvară poate fi o soluție pentru cei care au avut probleme de răsărire în toamnă. Poate fi o soluție și pentru cei care vor să mărească suprafața cu specii care să nu fie expuse secetei și arșiței din vară și nu numai.
Avantajele grâului de Primăvară
- Semănatul grâului de primăvară se face la ieșirea din iarnă
- Se fac economii cu anumite tratamente, obținându-se recolte cu parametri pentru panificație.
- Râul de primăvară se recoltează înainte să înceapă temperaturile extreme din vară
Tehnologia pentru grâul de primăvară
Tehnologia pentru grâul semănat la început de an nu este deloc complicată față de cea de la grâul de toamnă. Și acolo unde se cultivă grâul de toamnă se poate cultiva și grâul de primăvară. Semănatul culturii se poate face imediat ce condițiile din câmp permit intrarea utilajelor agricole.
Culturile premergătoare pentru grâul de primăvară sunt similare cu cele de la grâul de toamnă: se poate veni cu grâu de primăvară după crucifere, floarea-soarelui, chiar și după porumb.
Soiurile de primăvară preferă solul ușor alcalin, neutru sau cernoziom, fără buruieni, iar cultura de primăvară este capabilă să reziste la înghețuri scurte.
Fertilizare și rezistența la boli
Fermierul face economii la costurile culturii de grâu de primăvară -sunt mai puține tratamente față de grâul de toamnă, iar perioada de vegetație este mai scurtă.
Într-adevăr necesită hrănire foliară, dar în special în condiții uscate și cu schimbări de temperatură. Grâul își păstrează punctul de creștere (nodul de înfrățire) sub pământ în timpul primăverii timpurii, ceea ce îl împiedică să fie afectat de înghețurile de primăvară târzie. În rest avem aceleași tratamentele ca și toamna – o erbicidare și posibil aplicarea unui fungicid, chiar și un insecticid dacă este cazul – când e toamna mai caldă, reprezintă o economie în costul tehnologic.
Pentru grâul de primăvară, cele mai periculoase boli sunt septoria și fusarioza la spic, dar ținem cont că pot apărea și altele. Grâul de acest tip este mai puțin sensibil la mucegaiul de zăpadă, la rugină maro și la rugina galbenă, la putregaiul rădăcinii.
Producții bogate cu Lennox
Lennox este soluția de la RWA Raiffeisen Agro pentru mai mult grâu. Un tip de grâu versatil care se pretează atât semănatului în toamnă cât și celui din primăvară. El aduce producții excelente până și în primăvară cu reducerea la jumătate a perioadei de vegetație, de peste 4 tone la hectar.
Lennox are o toleranță bună față de principalele boli, o tulpină viguroasă, frunze cerate și o capacitate excelentă de înfrățire.
Pentru mai multe detalii despre acest produs accesați link-ul https://raiffeisen-agro.ro/pf_rwa/lennox/
Despre RWA – Raiffeisen Agro România
RWA a făcut primii pași în România în 2015, prin baza de la Orțișoara, jud. Timiș, inițial închiriată. Achiziția ei a avut loc un an mai târziu. În 2018 au fost cumpărate bazele din Căzănești, jud. Ialomița și Balaci, jud. Teleorman. Activitatea este concentrată în principal în 12 județe, în zonele limitrofe bazelor de depozitare. În ultimii ani, afacerile RWA în România s-au dublat de la un an la altul.
RWA Raiffeisen Agro România are la bază o experienţă de peste o sută de ani a grupului internaţional din care face parte. Acesta s-a extins din Austria în Europa Centrală şi de Est, deschizând noi filiale şi construind parteneriate de încredere cu furnizori şi producători locali. RWA Group, deținut de fermieri austrieci, a raportat afaceri de 2,95 miliarde euro pentru anul 2021.
Din 1999, RWA face parte dintr-o alianță strategică cu grupul german BayWa AG, ca urmare a căreia este parte integrantă a unui grup de servicii și comerț activ la nivel internațional. BayWa Ag a raportat venituri de 19,8 miliarde euro în 2021, în creștere cu 20% față de anul precedent.