Tranzitul de produse agricole dinspre Ucraina a produs și va produce în continuare pierderi uriașe atât fermierilor, cât și procesatorilor România, fiind necesare anumite compensații care să vină în sprijinul acestora, a declarat Viorel Marin, președintele ANAMOB (Asociația Națională a Industriilor de Morărit și Panificație din România).
„Distorsionarea pieței pe zona de cereale, și care se întâmplă la fel și pe piața uleiului, continuă. Acest fenomen nu se va opri. Dat fiind că în cadrul ANAMOB avem și procesatorii de grâu, și procesatorii de ulei, pot să vă spun că fenomenele sunt destul de dure: sunt firme care aduc, fără să ne putem da seama exact care sunt cantitățile, pentru că nu avem informațiile relevante câtă astfel de marfă intră legal în România și care este prinsă în vreo evidență, la vamă sau undeva, și câtă (marfă) pur și simplu se scurge prin țeava aceasta spartă a tranzitului de mărfuri de solidaritate dinspre Ucraina. Sunt culoarele de solidaritate, dar din păcate aceste culoare sunt zdrențuite și găurite, în sensul că în urma lor lasă multă marfă, care în loc să se ducă frumos în Portul Constanța și să plece în alte țări, rămâne pe parcurs undeva în România și intră pe piața internă. Efectele sunt deosebit de grave, au ajuns până la Bruxelles, iar reacția Bruxelles-ului a fost una tipică: deși lumea se plânge de anul trecut de astfel de fenomene, comisarul European s-a activat intens pentru că a plâns foarte mult Polonia, țara lui de baștină, și a zis «da, domnule, e un fenomen grav». Nu poate opri nimeni comerțul, decât, poate, dacă intră ilegal, în rest, asta-i piața, astea sunt prețurile. Singurele măsuri prin care putem să ajutăm fermierii și procesatorii români sunt niște măsuri de compensare cum a fost prima aceea care s-a dat la procesatorii de grâu, porumb și ulei”, a afirmat Viorel Marin în cadrul emisiunii „Agricultura, o șansă pentru România” de la AgroTV.
Potrivit președintelui ANAMOB, pentru a veni în sprijinul operatorilor din domeniu în contextul conflictului din Ucraina, pe masa Camerei Deputaților se află un proiect de act normativ care stabilește prelungirea termenului de acordare a compensațiilor și creșterea plafonului acestora.
„Noi am cerut în Comisia de Agricultură ca termenul de noiembrie anul trecut să fie extins până în iunie. Ordonanța e în curs de aprobare la Camera Deputaților, care e cameră decizională. Am prezentat toate aceste date la ședința Comisiei de săptămâna trecută și și-au însușit ceea ce am spus, au fost de acord. Acum sperăm că și Camera Deputaților, și Ministerul Agriculturii vor face tot ceea ce este necesar, cum au cerut absolut toate patronatele care au fost prezente acolo, ca termenul acestei compensații să fie prelungit până în iunie, iar plafonul ajutorului de stat, care era doar de 500.000 de euro pe societate, să fie trecut pe un plafon mai mare, care este pe cadrul de ajutor cu Ucraina, care se poate duce până la un million sau două milioane de euro per operator, pentru că 500.000 de euro per operator pe o perioadă de un an de zile este prea puțin”, a mai spus președintele ANAMOB, Viorel Marin, la AgroTV.