26 septembrie 2021 - 01:13

Cercetător cunoscut explică tehnologiile de cultură pentru mii de plante

Cunoscutul cercetător în legumicultură, buzoianul Costel Vânătoru, vine în sprijinul românilor care au nevoie de informații pentru a crește în propria grădină sau solarii, legume românești.

Cercetătorul de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău a scris pentru gospodarii României un ”Tratat de legumicultură specială”. Este vorba despre o lucrare organizată pe 13 capitole astfel: plante legumicole rădăcinoase, bulboase, vărzoase, pentru păstăi, boabe și capsule, bostănoase, tuberculi, solano-fructoase, verdețuri, aromatice și condimentare, perene, ciuperci, flori comestibile, precum și un ultim capitol dedicat principalilor agenți patogeni și dăunători, dar și carențelor și exceselor nutritive mai des întâlnite.

Cartea se încheie cu o anexă care cuprinde date de interes în ceea ce privește semințele și o bibliografie selectivă cu 153 de titluri și 31 de adrese web.

”Valoarea științifică a cărții este remarcabilă prin modul în care tratează fiecare specie în parte. Autorii urmează un tipar care include originea și răspândirea geografică, proprietățile alimentare și medicinale, diferite alte utilizări mai cunoscute cum ar fi cele cosmetice, particularitățile botanice și bineînțeles tehnologia de cultură – de primăvară, de vară-toamnă, de toamnă, asociată, succesivă, în solar și în seră, etc. Acolo unde este cazul, se fac referiri și la dăunătorii care produc pagube economice semnificative plantelor de cultură. Foarte interesant, autorii de câte ori au prilejul, aduc și o serie de informații istorice cu referire la dezvoltarea culturilor respective de legume în țara noastră, aportul specialiștilor români”, scrie Costel Vânătoru pe pagina sa de Facebook.

Bogăția cărții este dată și de numărul imens de imagini color. Sunt nu mai puțin de 1.682 de fotografii, cele mai multe originale. La acestea se adaugă și cele 110 scheme de plantare în funcție de specie și tipul de cultură.

”O multitudine de elemente care descriu speciile în discuție, sunt preluate în principal din cercetările personale ale autorilor, dar și din literatura de specialitate. Acest lucru dă tratatului un puternic caracter de originalitate, fiind în același timp și o contribuție teoretică și practică nu numai la dezvoltarea legumiculturii dar și la promovarea acesteia în cadrul horticulturii și agriculturii din România și de ce nu din lume”, mai informează Costel Vânătoru.

Cartea scrisă de Costel Vânătoru a primit un premiu important de la Academia de Științe Agricole și Silvice.

”Pe lista Premiile Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” pentru publicaţii apărute în anul 2019, la secțiunea Legumicultură, a fost selectat și premiat Tratatul de legumicultură specială al dr. ing. Costel Vînătoru, cercetător științific gradul I și membru corespondent al A.S.A.S București, scris în colaborare cu drd. Bianca Mușat și drd. Camelia Bratu. Este un premiu valoros și special, totodată, deoarece se acordă o singură dată în viață, după o procedură strictă și o evaluare pe măsură a conținutului științific”, a scris Costel Vânătoru pe profilul personal al unei cunoscute rețele sociale.

cercetător