Ministrul Agriculturii Adrian Oros a prezentat cele trei priorități ale viitorului Plan Național Strategic (PNS) stabilite în urma unei întâlniri a miniștrilor agriculturii din UE organizate în orașul Koblenz, Germania. Acestea sunt creșterea rezilienței lanțului alimentar, dezvoltarea piețelor locale și a lanțurilor scurte, precum și protecția produselor tradiționale.
PRIORITĂȚI – 1. CREȘTEREA REZILIENȚEI LANȚULUI ALIMENTAR
„Am spus că în viitorul Program Național Strategic este foarte important să creștem reziliența lanțului alimentar prin asigurarea stabilității financiare a tuturor actorilor din acest lanț, dar mai ales a producătorilor agricoli. Ce înseamnă asta? Că trebuie neapărat suplimentat corespunzător bugetul PAC, dar și adoptată cât mai repede legislația aferentă”, a declarat Adrian Oros, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul MADR, vineri, 04 septembrie 2020.
Potrivit ministrului, pericolul cel mai mare pe care noi îl simțim ar fi acela al dependenței pieței europene de importurile din țări terțe care nu respectă standardele pe care fermierii din Uniunea Europeană le respectă.
PRIORITĂȚI – 2. DEZVOLTAREA PIEȚELOR LOCALE
Un alt aspect esențial în elaborarea viitorului PNS constă în dezvoltarea piețelor locale și a lanțurilor scurte, în special valorizarea producătorilor mici. „Am atras atenția și asupra rolului fundamental pe care îl au lucrători sezonieri. Știm că sunt foarte mulți lucrători sezonieri în agricultură altor state care provin din România și am cerut colegilor mei să aibă o atenție deosebită pentru aceste muncitori sezonieri”, a remarcat ministrul agriculturii.
PRIORITĂȚI – 3. PROTECȚIA PRODUSELOR TRADIȚIONALE
O altă prioritate enunțată constă în protecția produselor tradiționale și etichetarea corectă a acestora. „Consumatorul trebuie să aleagă atunci când cunoaște exact care este originea produsului, iar informațiile de pe etichetă trebuie să fie lizibile și să conțină și elemente privind condițiile de bunăstare”, a transmis Adrian Oros la conferință.
Protecția animalelor vii, subiect de interes la nivelul UE
Un alt subiect abordat este cel legat de comerțul cu animale vii. „Am spus că deși este de dorit ca acesta să fie cât mai redus, el nu trebuie interzis, având în vedere că exportul din Uniunea Europeană în țări terțe, dar și pe piața unică este deosebit de important pentru fermierii români. Asta nu înseamnă că condițiile de bună stare nu trebuie să fie respectate pe toată perioada transportului, pentru că Protecția Animalelor nu se oprește la granițele Uniunii Europene”, a conchis ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
La invitația ministrului Agriculturii din Germania, Julia Klöckner, miniștrii europeni ai agriculturii au venit la Koblenz pentru o întâlnire informală în perioada 30 august – 01septembrie 2020. Ministrul a organizat reuniunea sub auspiciile Președinției germane a Consiliului UE. În acest context, fermierii germani au organizat un protest pașnic de amploare. Aceștia au cerut prețuri mai mari la produsele lor pentru acoperirea cheltuielilor și pentru a răspunde cerințelor mai mari ale politicii agrare UE.